Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas prokuratūra sākusi izmeklēšanu, lai pārbaudītu apgalvojumus, ka Lionas vietējās varasiestādes sniegušas nelikumīgu atbalstu prezidentam Emanuelam Makronam viņa priekšvēlēšanu kampaņas laikā, pirmdien pavēstījuši avoti tiesu sistēmā.

Izmeklēšana uzsākta pamatojoties uz opozīcijā esošās centriski labējās Republikāņu partijas deputātu iesniegumu. Sūdzības iesniedzēji apgalvo, ka Lionas mērija nodevusi Makrona rīcībā savus cilvēku, materiālos un finanšu resursus. Viens no agrākajiem Makrona atbalstītājiem bija Lionas ilggadējais mērs Žerārs Kolons, kas pēc viņa uzvaras vēlēšanās kļuva par iekšlietu ministru.

Jau iepriekš medijos parādījās ziņas, ka Makrons, pateicoties saviem draugiem un sakariem, varējis organizēt savus priekšvēlēšanu kampaņas pasākumus par pazeminātām cenām, tādējādi nostādot nevienlīdzīgā situācijā savus konkurentus.

Francijā ir stingri priekšvēlēšanu kampaņu finansēšanas noteikumi, kas ikviena prezidenta amata pretendenta tēriņus ierobežo ar 22,5 miljoniem eiro.

Bijušajam prezidentam Nikolā Sarkozī jau izvirzītas apsūdzības par priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanas noteikumu pārkāpšanu 2007. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!