Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas miesnieki pieprasījuši valdībai aizsardzību pret karojošajiem vegāniem, apsūdzot tos centienos iznīcināt franču tradicionālo gaļas patēriņa kultūru.

Gaļas veikali tiek pakļauti uzbrukumiem, tos apmētājot ar akmeņiem vai apķēpājot to sienas ar grafiti un uzlīmēm, norādījusi Francijas Miesnieku federācija. Dažu pēdējo mēnešu laikā 15 gaļas veikali aplaistīti ar mākslīgajām asinīm.

Miesnieku federācijas vadītājs Žans Fransuā Gihārs uzsvēris, ka šādi uzbrukumi ir terorisma paveids, un piebildis, ka uzbrucēju mērķis ir iznīcināt veselu franču kultūras nozari. Vegāni vēlas "uzspiest milzīgajam vairākumam ļaužu savu dzīvesveidu vai pat ideoloģiju," piebildis Gihārs.

Veģetārieši un vegāni veido tikai niecīgu daļu no franču sabiedrības, un saskaņā ar 2016. gadā veiktas aptaujas datiem sevi par veģetāriešiem atzinuši vien trīs procentu francūžu. "Mediji pārlieku reklamē vegānu dzīvesveidu," tādējādi veicinot neiecietību, atzinis Miesnieku federācijas vadītājs.

Gaļas produktu pārdošanas apjoma samazināšanās likusi arī franču lauksaimniekiem pēdējo nedēļu laikā vērsties pie prezidenta Emanuela Makrona valdības, pieprasot apturēt pret gaļas patēriņu vērstos pasākumus. Gaļas ražotāji prasa aizliegt izmantot veģetāru produktu apzīmēšanai tādus apzīmējumus kā "steiks", "fileja", "bekons" un "desa".

Tikmēr parlaments noraidījis priekšlikumu ieviest skolu ēdnīcās iknedēļas veģetāro dienu.

Martā Francijā kādam vegānu aktīvistam tika piespriests nosacīts cietumsods par feisbukā izplatītu paziņojumu, ka kāda miesnieka slepkavība, kuru pastrādāja kāds islāma ekstrēmists, esot bijusi "taisnīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!