Foto: AFP/Scanpix

Bijusī Padomju Savienība, izņemot Baltiju, tagad konkurē ar Tuvajiem Austrumiem, kā viens no politiski un sociāli apspiestākajiem pasaules reģioniem, secināts ASV bāzētās tiesību organizācijas "Freedom House" ikgadējā ziņojumā "Freedom in the World", vēsta radio "Brīvā Eiropa" interneta vietne.

"Freedom House" ziņojumā novērtētas 195 pasaules valstu politiskās tiesības un pilsoniskās brīvības 2012. gadā. "Mēs secinājām, ka Eirāzijas sniegums, - sevišķi politisko tiesību rādītāji – ir sliktākie pasaulē. [Tie] ir sliktāki nekā Tuvajos Austrumos, un tas ir kaut kas jauns," atklāj organizācijas pārstāvis Arčs Pudingtons.

Ziņojumā norādīts, ka "toni" visā reģionā nosaka "dzelzs dūres atgriešanās Krievijā". Ierobežojot publiskās demonstrācijas, pilsoniskās sabiedrības aktivitātes un brīvu izpaušanos drukātajos un elektroniskajos medijos, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā gadā ir parādījis "nicinājumu atvērtas sabiedrības vērtībām," teikts ziņojumā. Tāpat Maskava ir kritizēta par ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) izraidīšanu no valsts.

Ukrainas vērtējums ir nokrities jau otro gadu pēc kārtas, daļēji pateicoties tam, ko daudzi Rietumos uzskata par politiski motivētu ieslodzījumu opozīcijas līderiem.

Tadžikistānas pilsonisko brīvību reitings krities pēc vasarā notikušām valdības spēku un bruņotu grupu sadursmēm Kalnu Badagšanas provincē, kuras pavadīja nogalināšanas bez tiesas sprieduma un represijas pret medijiem, norādīts ziņojumā. Tikmēr Kazahstānas varas iestādes pagājušajā gadā vērsušās pret opozīcijas publikācijām sociālajos medijos.

Gan Tadžikistāna, gan Kazahstāna vērtējumā ir tikai nedaudz virs Baltkrievijas, Uzbekistānas, Turkmenistānas, kuru ļoti zemie brīvību rādītāji novieto šīs valstis "Freedom House" saraksta pašā apakšā – līdzās Sīrijai, Somālijai un Ziemeļkorejai.

"Vienīgie gaišie laukumi [reģionā], tiešām, ir tikai Gruzija ar nelieliem uzlabojumiem; Armēnija ar nelieliem uzlabojumiem; un Moldova. Citādi Eirāzija ir viena masīva jūra ar nebrīvām valstīm," skaidro Pudingtons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!