Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien G20 Sanktpēterburgas samita darba vakariņu laikā pasaules attīstītāko valstu līderi apsprieduši krīzi Sīrijā, tomēr nav spējuši mazināt savas domstarpības jautājumā par ASV plānoto militāro uzbrukumu Damaskas režīmam.

Darba vakariņās pēc pirmās plenārsēdes noslēguma pasaules attīstītāko valstu līderi katrs teica aptuveni desmit minūšu garu runu, kurā aizstāvēja savu nostāju šajā jautājumā, ziņu aģentūrai AFP atklāja kāds informēts avots, piebilstot, ka sarunas ilgušas vairāk nekā trīs stundas.

Itālijas premjerministrs Enriko Leta, kurš arī piedalījās vakariņās, pēc to noslēguma tviterī norādīja, ka tajās apstiprinājusies viedokļu dažādība, kas valda šajā jautājumā.

Sīrijas krīzi darba vakariņās ierosināja apspriest Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš šoreiz iejuties G20 samita namatēva lomā un kuru vairāki samita dalībnieki bija lūguši atvēlēt laiku un iespējas diskutēt par šo akūto starptautiskās politikas tematu.

Tomēr, kā apliecināja kāds avots Francijas diplomātiskajās aprindās, vakariņu mērķis nav bijis panākt vienošanos Sīrijas krīzes jautājumā, bet apmainīties viedokļiem.

Jau ziņots, ka 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences uzsākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments tur pagājušo ceturtdien nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Bet Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņojis, ka Londonai ir jauni pierādījumi par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns, uzrunājot G20 līderus vakariņu laikā, uzsvēra, ka ieroču piegādāšana Sīrijas konfliktā karojošajām pusēm nav risinājums.

Lai atbalstītu ANO ģenerālsekretāra Bana Kimuna centienus G20 samita laikā panākt Sīrijas miera konferences organizēšanu, Krievijā ieradies arī ANO un Arābu līgas īpašais vēstnieks Sīrijā Lahdars Brahimi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!