Foto: AFP/Scanpix

"Lielā septītnieka" - G7 valstu līderi samitā Briselē paziņojuši, ka ir gatavi noteikt Krievijai jaunas sankcijas saistībā ar tās rīcību Ukrainā. Kopīgā paziņojumā šo valstu līderi nosodījuši Krieviju par Ukrainas suverenitātes pārkāpšanu, vēsta ārvalstu mediji.

Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons paziņojis, ka gaida no G7 valstīm, ka tās paudīs atbalstu Ukrainai un aicinās Krieviju meklēt diplomātisku konflikta risinājumu.

Vācijas kanclere Angela Merkele brīdinājusi, ka Krieviju gaida jaunas sankcijas, ja tā nepārtrauks destabilizēt situāciju Ukrainas austrumos. "Mēs nevaram atļauties tālāku situācijas destabilizēšanu Ukrainā," sacījusi Merkele.

Lai gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins nepiedalās samitā, tomēr viņam vēlāk Parīzē ir paredzētas pārrunas ar dažiem no G7 valstu līderiem.

"Mēs esam gatavi aktivizēt sankcijas un lemt par papildus ierobežojumiem Krievijai, ja situācija to prasīs," teikts G7 valstu līderu paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Briselē G7 formātā tiekas Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas, Lielbritānijas un ASV līderi, kā arī Eiropadomes un Eiropas Komisijas prezidenti.

Tā ir pirmā reize, kad ES rīko samitu un pirmo reizi tas notiks Briselē. (ES ir pilntiesīgs G8 loceklis un to kopīgi pārstāv Eiropadomes un Eiropas Komisijas prezidenti.)


Sākotnēji bija paredzēts, ka jūnija sākumā Krievija Sočos uzņems G8 samitu, taču plāni tika mainīti pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas. G7 līderi samitā Hāgā 24. martā izlēma tā vietā jūnijā tikties Briselē G7 formātā.

Līdz ar to šī ir pirmā reize kopš Krievijas iestāšanās "Lielajā septiņniekā", kad vadošo lielvalstu samits notiek bez Krievijas līdzdalības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!