Foto: AP/Scanpix

"Lielā astotnieka" jeb G8 samitā, kas sācies pirmdien Ziemeļīrijā, galvenais apspriežamais temats būs konflikts Sīrijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valstu līderi divu dienu laikā plāno apspriest vairākus svarīgus, ar starptautisko drošību un ekonomiku saistītus jautājumus, bet tiek lēts, ka galvenais sarunu temats būs konflikts Sīrijā.

Sanāksmes namatēvs Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons sacījis, ka viņš vēlētos, lai "mēs varētu viens otram ieskatīties acīs, pārvarēt savstarpējās nesaskaņas un šķēršļus, lai kopīgi risinātu problēmas, ar kurām saskaramies".

Vēl pirms samita ASV prezidents Baraks Obama un Kamerons tiksies ar Itālijas premjeru Enriko Leta, Francijas prezidentu Fransuā Olandu un Vācijas kancleri Angelu Merekli, lai pārrunātu iespēju izveidot brīvā tirgos zonu starp ASV un Eiropas Savienību.

Vēl samita laikā plānots apspriest nodokļu politiku.

Tiek gaidīts, ka Obama, kurš G8 sanāksmi apciemo pirmo reizi, pirmdien Belfāstā uzstāsies ar runu.

Baltajā namā apliecinājuši, ka ASV prezidents nāks klajā ar vairākiem svarīgiem paziņojumiem, pēc kuriem Ziemeļīrijas iedzīvotāji varēs vērsties pie viņa ar jautājumiem.
Taču vislielākā uzmanība G8 sanāksmē tiks veltīta Sīrijas konfliktam un Bašaram al Asadam. Tiek lēts, ka "Lielā astotnieka" valstis centīsies izdarīt spiedienu uz Krieviju, pūloties to pierunāt attiekties no atbalsta sniegšanas Asadam.

G8 valstu sanākšanu gan aizēnojušas ziņas, ka iepriekš - G20 samitā, 2009.gadā Londonā, ASV un britu izlūkdienesti centušies izspiegot dalībniekus. G8 piedalās tādas pasaules lielvalstis kā Vācija, Francija, Itālija, Lielbritānija, Kanāda, Japāna. ASV un Krievija.

Jau vēstīts, ka tā saukta "Arābu pavasara" laikā 2011.gadā sākās apjomīga sacelšanās pret Asada režīmu, kurā gāja bojā tūkstošiem iedzīvotāju. Cīņas turpinās joprojām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!