Foto: AP/Scanpix
Sagaidāms, ka Belfāstas ielās nedēļas nogalē izies tūkstošiem protestētāju, lai pieprasītu no G8 valstu līderiem enerģisku rīcību nabadzības mazināšanai pasaulē, tomēr, domājams, ka attīstīto valstu līderu samitā šo jautājumu aizēnos arvien asiņainākais pilsoņkarš Sīrijā.

Ziemeļīrijas policija prognozē, ka divās demonstrācijās, ko nākamnedēļ gaidāmā G8 samita priekšvakarā organizē arodbiedrības un aktīvisti, kas vēršas pret badu pasaulē, piedalīsies 10 000 cilvēku.

Gatavojoties G8 galotņu sanāksmei, kas notiks pirmdien un otrdien, Lielbritānijas pārvaldītās Ziemeļīrijas policija uzsākusi plašāko drošības operāciju provinces vēsturē, kurā iesaistīti 8000 kārtības sargu.

Drošības pasākumi tiek īstenoti gan Belfāstā, gan Louerērna kūrortā, kur uzturēsies G8 valstu vadītāji.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, kurš uzņēmies samita saimnieka lomu, vēlas panākt vienošanos, kas par G8 prioritātēm izvirzītu tirdzniecību, nodokļus un caurskatāmību (TTT).

Sestdien publicētajā intervijā Kemerons paziņojis, ka vēlas, lai Lielbritānijas uzņēmumi atklātu savus patiesos labuma guvējus, lai tādējādi apgrūtinātu izvairīšanos no nodokļiem. Viņš vēlas, lai pārējās G8 valstis ietu līdzīgu ceļu.

Lielbritānijas premjers tomēr atzinis, ka lielākais samita panākums būtu brīvās tirdzniecības sarunu uzsākšana starp Eiropas Savienību (ES) un ASV.

Tomēr šķiet, ka situācija Sīrijā kļūs par tikšanās galveno apspriežamo jautājumu, īpaši ņemot vērā to, ka samita priekšvakarā Vašingtona paziņoja, ka gatavojas sniegt militāro palīdzību sīriešu nemierniekiem.

Sīrijas jautājums bija galvenais arī videokonferencē, kurā piektdien piedalījās ASV, Francijas, Vācijas, Lielbritānijas un Itālijas līderi.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins samita priekšvakarā Londonā tiksies ar Kemeronu, bet Belfāstā pirmdien viņam paredzētas divpusējas sarunas ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!