Foto: AFP/Scanpix

"Lielā astoņnieka" jeb G8 valstu līderi otrdien aicinājuši pēc iespējas ātrāk noorganizēt Sīrijas miera konferenci Ženēvā.

Ziemeļīrijā notiekošā samitā noslēdzošajā dienā G8 valstu līderi aicinājuši panākt vienošanos par Sīrijas pagaidu valdības izveidošanu un pauduši pārliecību, ka jāsaglabā un nākotnē jāatjauno visi valsts militārie un drošības dienesti.

G8 valstis, tostarp Krievija, kas ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotā, pauda nopietnas bažas par augošajiem terorisma draudiem un personām, kas saistītas ar starptautisko teroristisko organizāciju "Al Qaeda", kā arī citiem nevalstiskiem spēkiem, kas saistīti ar terorismu.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, kurš bija uzņēmies samita saimnieka lomu, norādīja, ka nav iedomājams, ka Asads varētu ietilpt Sīrijas pagaidu administrācijā, bet G8 valstu samita noslēguma paziņojumā tas nav minēts.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 93 000 cilvēku, arī vismaz 6500 bērnu, liecina jaunākie dati, kurus atklātībai nodevis ANO cilvēktiesību birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!