Foto: AP/Scanpix

Lai arī Vācijas un Turcijas starpā valda ne mazums domstarpību, Vācija gaida Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana ierašanos Vācijā G20 samita laikā, paudis Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Ir lielas nesaskaņās, kuras nav viegli atrisināt, bet es vēlos skaidri pateikt, ka mēs gaidām prezidenta Erdogana vizīti G20 samitā," paudis Gabriels.

Ceturtdien Turcija pauda neapmierinātību par Vācijas iebildumiem pret Erdogana plānotajiem publiskajiem pasākumiem valstī. "Tas ir nožēlojami, ka daži Vācijas politiķi izsaka nepieņemamus komentārus iekšlietu politiskā aprēķina dēļ," paudis Turcijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Huseins Muftouglu. Gabriels skaidrojis, ka Vācija nevēlas, lai Turcijas iekšējie konflikti tiktu pārnesti arī uz Vācijā dzīvojošajiem turkiem.

Jau ziņots, ka Vācijas Ārlietu ministrija ir brīdinājusi Turciju, ka G20 samitā Hamburgā nevēlas redzēt Turcijas prezidenta miesassargus, kuri maijā bija iesaistīti kautiņā ar protestētājiem Vašingtonā.

Tāpat Turciju saniknojis Vācijas atteikums izdot virsniekus un citus turkus, kuri Vācijā lūguši patvērumu. Gabriels norādījis, ka ikviens no šiem gadījumiem ir jāizskata atsevišķi, atbilstoši Vācijas likumdošanai.

"Mūsu interesēs nav eskalācija, bet mums arī jābūt drošiem, ka mūsu mierīgā līdzās pastāvēšana nav apdraudēta," paudis Gabriels.

"Prezidents Erdogans mums ir svarīgs viesis un mēs laipni gaidām viņa dalību G20 samitā," medijiem norādījis Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses pārstāvis Stefans Zeiberts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!