Foto: Reuters/Scanpix

Ir naivi gaidīt radikālu Baltkrievijas nosliekšanos uz Rietumu vērtībām, tomēr ir svarīgi, ka Eiropa palīdz saglabāt kaimiņvalsts suverenitāti, paziņoja Lietuvas parlamenta opozīcijas līderis un bijušais premjers Andris Kubiļus.

Viņaprāt, Eiropas Savienības (ES) lēmums apturēt lielu daļu no sankcijām, kas noteiktas pret Baltkrieviju, mērķis cita starpā ir nošķirt politiku pret Baltkrieviju no politikas pret Krieviju.

"Tika pieņemtas sankcijas pret [Krievijas prezidentu] Vladimiru Putinu par agresiju ar asinsizliešanu Ukrainā, bet [Baltkrievijas prezidents] Aleksandrs Lukašenko kaut kāda veidā ir iedrošināts spert dažus soļus un atbrīvot politieslodzītos," aģentūrai BNS sacīja Lietuvas parlamenta opozīcijā esošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" līderis.

"Ir grūti gaidīt, ka tādam solim [sankciju apturēšanai] būs būtiska ietekme uz Baltkrievijas uzvedību nākotnē, mums nevajadzētu būt naiviem. Jā, mēs varam apsveikt Lukašenko par to, ka pēc vēlēšanām nav jaunu politieslodzīto, tomēr gaidīt, ka viņa politika radikāli mainīsies, lai aizstāvētu Rietumu vērtības, būtu pilnīgi naivi," Kubiļus komentēja ES ceturtdien pieņemto lēmumu.

"Eiropas Savienībai pašlaik galvenais ir novērot situāciju un rīkoties tā, lai palīdzētu Baltkrievijai aizsargāt tās suverenitāti, un tā ir attieksme, kas, manuprāt, ir sankciju pret Baltkrieviju apturēšanas mērķis. Bez šaubām sankciju apturēšana arī varētu būt mēģinājums nošķirt Lukašenko politiku no Putina politikas," pieļāva Kubiļus.

Jau vēstīts, ka ES no sestdienas uz četriem mēnešiem apturēs lielu daļu sankciju pret Baltkrieviju. Ceturtdien izplatītajā ES Padomes paziņojumā norādīts, ka sankcijas tiek apturētas "ES un Baltkrievijas attiecību uzlabošanās kontekstā".

Arī ASV ceturtdien paziņoja, ka ir atcelta daļa sankciju pret Baltkrieviju pēc tam, kad valsts šogad atbrīvoja pēdējos politieslodzītos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!