Foto: AP/Scanpix

Džihādistu grupējuma "Islāma valsts" otrais augstākais komandieris nogalināts ASV īstenotos gaisa triecienos Irākas ziemeļos, paziņoja Baltais nams.

ASV Nacionālā drošības padome identificēja nogalināto kaujinieku kā Fadhilu Ahmadu al Hajali, kas zināms arī kā Hadži Mutazs, un paziņoja, ka viņš ir "Islāma valsts" līdera Abu Bakra al Bagdadi augsta ranga vietnieks.

Tās nav pirmā reize, kad ASV amatpersonas paziņo par Hajali nāvi.

Decembrī ASV aizsardzības jomas amatpersonas žurnālistiem, runājot anonīmi, paziņoja, ka viņš ir viens no vairākiem grupējuma augsta ranga pārstāvjiem, kas nogalināts koalīcijas gaisa triecienos. Tolaik tika izmantots cits viņa pseidonīms - Abu Muslims al Turkamani.

Tomēr tagad ASV drošības spēki paziņojuši, ka 18.augustā gaisa triecienā transportlīdzeklim netālu no Mosulas pilsētas spēja viņu nogalināt kopā ar "Islāma valsts" "mediju darbinieku", kas zināms kā Abu Abdullāhs.

Baltais nams raksturoja Hajali kā "Islāma valsts" valdošās padomes locekli un "galveno koordinatoru liela ieroču, sprāgstvielu, transportlīdzekļu un cilvēku daudzuma pārvietošanai starp Irāku un Sīriju".

"Viņš atbalstīja "Islāma valsts" darbību abās valstīs un bija atbildīgs par "Islāma valsts" operācijām Irākā, kur viņam bija liela nozīme operāciju plānošanā pēdējo divu gadu laikā, tostarp "Islāma valsts" ofensīvas Mosulā 2014.gada jūnija plānošanā," klāstīja ASV administrācija.

Līdzīgi daudziem citiem augsta ranga Irākas džihādistiem pirms pievienošanās "Islāma valstij" Hajali darbojies starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" Irākas atzarā. Tiek vēstīts, ka viņš ir bijis Irākas virsnieks Sadama Huseina laikā.

"Islāma valsts" kaujinieki pērn jūnijā sāka postošu ofensīvu Irākā. Sākot ar valsts otru lielāko pilsētu un Ninevehas provinces galvaspilsētu Mosulu viņi atbīdīja Irākas drošības spēkus un pārņēma apmēram trešo daļu valsts teritorijas.

Sākotnējās izmeklēšanas šonedēļ publicētā ziņojumā norādīts, ka Irākas amatpersonas pieļāva postošu nevērību Mosulas krīzes pārvaldīšanā, ignorējot acīmredzamus brīdinājumus par gaidāmo uzbrukumu.

Amatpersonas šomēnes paziņoja, ka džihādisti kopš Mosulas pārņemšanas ir nogalinājuši vairāk nekā 2000 cilvēku pilsētā un tās apkaimē, apsūdzot viņus par "islāmu kropļojošu ideju sludināšanu".

Viņu vārdi iekļauti "Islāma valsts" publicētā sarakstā, kas iesniegts Veselības ministrijai ar rīkojumu izsniegt miršanas apliecības. Nogalināto vidū ir policisti, bijušie armijas virsnieki, vietējās amatpersonas, žurnālisti, ārsti un cilvēktiesību aktīvisti.

Irākas armija, kuras apmācīšanai un aprīkošanai ASV ir izlietojušas miljardiem dolāru, "Islāma valsts" ofensīvas sākumā rīkojās nepietiekami aktīvi.

Kopš tā laika Irākas spēki ir atguvuši no "Islāma valsts" nozīmīgas teritorijas uz dienvidiem no galvaspilsētas Bagdādes, tomēr Mosulu joprojām kontrolē džihādisti. Viņi joprojām kontrolē Mosulu un lielu daļu no Irākas rietumiem.

Grupējums arī kontrolē būtisku teritoriju Sīrijā, un ir piesaistījis tūkstošiem kaujinieku no ārvalstīm, tostarp no Eiropas un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!