Foto: AP/Scanpix

Gambijas ekscentriskais prezidents Alhadži Jahja Džamehs, kurš bijušo Kurzemes hercogistes koloniju pārvalda kopš 1994. gada, pastiprinājis savu homofobisko retoriku, solot visiem gejiem pārgriezt rīkles. Par saviem brutālajiem plāniem viņš paziņojis publiskā runā, dodoties "valsts zemkopju apciemošanas braucienā", ziņo raidsabiedrība "Vice".

49 gadus vecais prezidents norādījis, ka arī "Rietumi šajā sakarā neko nevarēs darīt". "Ja tu to dari, es tev pārgriezīšu rīkli - ja tu esi vīrietis un vēlies apprecēt citu vīrieti, un mēs tevi noķeram, neviens tevi vairs neredzēs, un neviens baltais cilvēks neko vairs nevarēs darīt," savus plānus viņš klāstījis Farafeni pilsētā sniedzot runu par pareizu bērnu audzināšanu.

Bijusī Gambijas prezidenta preses sekretāre Fatu Kamara, kura valsti pirms diviem gadiem pametusi pēc tam, kad apsūdzēta dumpja rīkošanā pret prezidentu, "Vice" atklāj, ka ar "baltajiem cilvēkiem" Džamehs, visticamāk, domājis Rietumvalstu līderus, kuri jau līdz šim kritizējuši Gambijas līdera homofobiskos izteikumus.

Sakarā ar pieaugošajām sūdzībām par cilvēktiesību pārkāpumiem valstī ASV un Eiropas Savienība (ES) pērn pārtrauca palīdzības sniegšanu nabadzīgajai Āfrikas valstij. Kamara uzskata, ka autoritārā prezidenta izteikumi ir saistīti ar palīdzības "nogriešanu" tieši radikālo reliģisko uzskatu dēļ, kurus valsts amatpersonas min kā galveno pamatojumu pret-geju kampaņu veikšanai.

Tāpat cilvēktiesību organizācijas valstī regulāri ziņo par cietsirdīgu izturēšanos pret ieslodzītajiem cietumos, cilvēku pazušanu, kā arī izrēķināšanos ar politiskajiem oponentiem. Tomēr prezidents savā retorikā valsts iedzīvotājiem skaidro, ka ES finansējums apsīcis tikai homoseksuālu cilvēku aizskaršanas dēļ.

95% nelielās valsts iedzīvotāju ir musulmaņi, un par spīti cilvēktiesību pārkāpumiem finansējums no citām islāmticīgo valstīm Gambijai pēdējos gados ir tikai pieaudzis.

Jau līdz šim Džamehs paziņoja, ka gejus nepieciešams apkarot "kā malāriju pārnēsājošos insektus", bet kopš pērnā gada valsts likumdošana paredz homoseksuālus cilvēkus "sodīt" ar mūža ieslodzījumiem.

Gambija ir tikai viena no 38 Āfrikas valstīm, kurā būt homoseksuālim ir nelegāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!