Foto: AP/Scanpix
Vairāk nekā 470 000 cilvēku līdz svētdienas pēcpusdienai Lielbritānijas valdības interneta vietnē parakstījuši petīciju, kurā aicināts neuzņemt ASV prezidentu Donaldu Trampu valsts vizītē Apvienotajā Karalistē.

Ja petīciju ar saviem parakstiem atbalsta vairāk nekā 100 000 cilvēki, Lielbritānijas parlamenta apakšnamam tajās skartie jautājumi jāpieņem izskatīšanai.

Kā norādīts dokumentā, Donalds Tramps ar savu vulgaritāti un nicīgajiem izteikumiem par sievietēm "nav pelnījis godu, ka viņu pieņemtu Viņas Majestāte vai Velsas princis".

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja aizvadītajā piektdienā kā pirmā ārvalsts līdere apmeklēja Vašingtonu un Baltajā namā tikās ar Trampu, nododot viņam arī karalienes Elizabetes II ielūgumu šogad apmeklēt Apvienoto Karalisti valsts vizītē.

Lielbritānijā jau saņēmis asu kritiku Trampa rīkojums par bēgļu programmas apturēšanu un imigrācijas ierobežošanu, un Mejas oficiālais pārstāvis svētdien paziņojis, ka britu premjere to neatbalsta un protestēs, ja tas skars Lielbritānijas pilsoņus.

Pirms tam preses konferencē Ankarā Meja gan atteicās šo rīkojumu nosodīt, sakot, ka Vašingtona "ir atbildīga par savu bēgļu politiku tāpat kā Apvienotā Karaliste ir atbildīga par Apvienotās Karalistes politiku bēgļu lietās".

Tomēr drīz pēc britu premjeres atgriešanās no vizītēm ASV un Turcijā viņas pārstāvis paziņoja, ka Lielbritānija ASV attieksmei nepiekrīt un pati tā nerīkosies. "Mēs analizējam šo rīkojumu, lai noteiktu, ko tas nozīmē un kādas būs tā juridiskās sekas, īpaši attiecībā uz Lielbritānijas pilsoņiem. Ja šādas sekas Lielbritānijas pilsoņiem būs, mēs noteikti izteiksim protestu ASV valdībai," viņš piebilda.

Leiboristu līderis Džeremijs Korbins tviterī savukārt paudis viedokli, ka Meja "pievils britus, ja neatcels valsts vizīti un atklāti nenosodīs Trampa rīcību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!