Foto: AFP/Scanpix

Gazas joslas premjerministrs, viens no kustības "Hamas" līderiem Ismails Hanija piektdien aicinājis palestīniešu prezidentu Mahmudu Abasu nesākt sarunas ar Izraēlu.

"Mēs aicinām brāļus palestīniešu pašpārvaldē un Abu Mazenu [Abasu] atkal neiekrist sarunu slazdā," norādīja Hanija.

Abasam ir "jāveido palestīniešu stratēģija, balstoties uz vienotības atjaunošanu un sašķeltības izbeigšanu, veidojot stabilu un izturīgu palestīniešu esību", pirms var tikt pieņemts jebkāds lēmums par sarunu sākšanu ar Izraēlu, sacīja Hanija.

"Hamas" valda Gazas joslā kopš 2007.gada, kad islāmisti ar ieročiem rokās padzina palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Abasa vadītajai kustībai "Fatah" lojālos drošības spēkus. Kopš tā laika abu kustību savstarpējās attiecības ir saspīlētas.

Palestīniešu un Izraēlas sarunas izjuka 2010.gada septembrī. Līdz tam abām pusēm nebija izdevies panākt nekādu vērā ņemamu progresu nevienā no svarīgākajiem jautājumiem - nedz par Jeruzalemes statusu, nedz par palestīniešu valsts robežām, nedz par palestīniešu bēgļu likteni.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs cenšas sarunas atdzīvināt un kopš februāra jau vairākkārt apmeklējis šo reģionu, lai tiktos ar abu pušu līderiem.

Piektdien Kerijs devās no Ammānas, kur tikās ar Abasu, uz Jeruzalemi, lai tur tiktos ar Izraēlas premjerministru un prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!