Foto: Kadrs no video

Gāzes cauruļvada uzspridzināšana Ukrainā atbilst Krievijas interesēm, paziņojis bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, norādot uz līdzīgiem notikumiem Gruzijā 2005.gadā.

"Putina paraksts nemainās - 2005.gada janvārī "nezināmi teroristi" vairākās vietās uzspridzināja gāzes cauruļvadu, pa kuru Gruzija saņēma Krievijas gāzi, kā arī galvenā elektropadeves līniju," savā "Facebook" profilā raksta Saakašvili.

"Gruzija tajā ziemā, kad bija rekordauksts laiks, palika bez siltuma un gaismas. Šīs diversijas rezultātā Krievija saņēma pilnīgi pretēju rezultātu, kuru Putins nevēlējās. Mēs pārbūvējām savu energosistēmu un drīz vien vairs nebijām enerģētiski atkarīgi no neuzticamā kaimiņa. Šo neatkarību mēs sasniedzām ar korupcijas izskaušanu, kas postīja energosektoru, pašu ražošanas jaudu palielināšanu un ar pāreju uz daudz uzticamākiem piegādātājiem," norāda Saakašvili.

Jau ziņots, ka Ukrainas austrumos, Poltavas apgabalā, otrdien uzsprāga gāzes cauruļvads Urengoja-Pomari-Užgoroda.

Liesmas, kas šāvās 100 metru augstumā, izdevies apdzēst nepilnu divu stundu laikā. Cilvēki sprādzienā nav cietuši.

Sprādziena cēlonis pagaidām nav zināms, taču tas noticis dienu pēc Krievijas lēmuma apturēt gāzes piegādes Ukrainai. Krievijas gāzes tranzīts klientiem Eiropā tiek nodrošināts pilnā apjomā pa cauruļvada rezerves atzaru.

Kā paziņojis Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs, tiek izskatītas vairākas notikušā versijas un galvenā no tām ir terora akts.

Tuvākās apkaimes iedzīvotāji stāstījuši, ka tieši pirms tam viņi dzirdējuši "divus spēcīgus blīkšķus", kas varētu liecināt par tīši sarīkotiem sprādzieniem.

"Cauruļvada sabotāža (..) ir vēl viens Krievijas mēģinājums diskreditēt Ukrainu kā partneri gāzes sektorā," norādījis ministrs.

Avakovs atgādinājis, ka pirms maijā notikušajām Ukrainas prezidenta vēlēšanām Ivanofrankivskas apgabalā tika novērsti divi terora aktu mēģinājumi gāzes transporta sistēmā, un jūnija sākumā premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, runājot Augstākajā radā, norādīja, ka to mērķis bijis diskreditēt Ukrainas gāzes transporta sistēmu, pārtraukt tranzītu uz Eiropu un leģitimēt Eiropas acīs Krievijas atbalstīto gāzesvadu "South Stream".

Gāzes cauruļvads Urengoja-Pomari-Užgoroda savieno Rietumsibīrijas dabasgāzes atradnes ar Užgorodu Ukrainas rietumos. No Užgorodas tālāk dabasgāze tiek transportēta uz Eiropu. Gāzesvada Krievijas posmu pārvalda koncerns "Gazprom", bet Ukrainas posmu - "Ukrtransgaz".

Ukrainas valsts enerģētikas kompānija "Naftogaz" paudusi satraukumu par notikušo un apņēmusies veikt pastiprinātus drošības pasākumus visos gāzes transporta sistēmas objektos.

"Ļoti satraucoša situācija. Un ļoti dīvaina apstākļu sakritība," savā "Facebook" profilā raksta "Naftogaz" valdes priekšsēdētājs Andrejs Koboļevs.

Savukārt Ukrainas mediji norāda uz Krievijas propagandas telekanāla "Russia Today" demonstrētajiem ekskluzīvajiem kadriem no notikumu vietas, telekanāla pārstāvjiem degošo cauruļvadu filmējot dažas minūtes pēc sprādziena.

Daudzi Krievijas oficiālo mediju korespondenti Ukrainā uzturas kopā ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, nereti demonstrējot "ekskluzīvus kadrus" ar kaujinieku uzbrukumiem un apšaudēm, kas vērsti pret Ukrainas drošības spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!