Eiropas banku konsorcijs Luksemburgā pirmdien parakstīja līgumu par 250 miljonu eiro kredīta piešķiršanu Krievijas koncernam "Gazprom" projekta "Zilā plūsma" īstenošanai.
Tā teikts "Gazprom" un banku kopējā ziņojumā presei.

Austrijas, Francijas, Vācijas, Īrijas, Šveices un Lielbritānijas 16 banku konsorcija piešķirtie kredītlīdzekļi tiks izmantoti gāzes vada "Zilā plūsma" sauszemes daļas celtniecībai. Kredīta garants ir "Gazprom" ilgtermiņa līgumi gāzes piegādēm uz Eiropu, kas ir spēkā no 1998.gada.

"Gazprom" ienākumi no eksporta 2000.gadā sasniedza 11 miljardus ASV dolāru, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 1999.gadā, kad ienākumi no eksporta bija 6,5 miljardi ASV dolāru.

Kredīta maksājumi sākas deviņus mēnešus pēc tā izsniegšanas un tie jāveic katru ceturksni.

Ziņojumā presei norādīts, ka pirmo reizi kopš finansu krīzes Krievijā 1998.gadā Eiropas bankas piešķīrušas "Gazprom" vidēja termiņa aizdevumu eirovalūtā bez eksporta kreditēšanas aģentūru apdrošināšanas seguma.

Kredīta galvenais organizators ir "Hypo Vereinsbank", bet līdzorganizatori - bankas "Credit Agricole Indosuez" un "West LB".

Projekts "Zilā plūsma" paredz gāzes vada būvi uz Turciju, šķērsojot Melno jūru. Paredzēts, ka projekta jaudu 16 miljardu kubikmetru gāzes gadā gāzes vads sasniegs 2002.- 2003.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!