Foto: DELFI

Krievijas lielākā valsts mediju uzņēmuma VGTRK vadība otrdien no darba atlaidusi visu telekanāla "Vesti" redakciju, kas ir atbildīga par tā publikācijām sociālajos medijos, šādi reaģējot uz to, ka "Vesti" lapā sociālajā tīklā "Facebook" rubrikā "Dižo izteikumi par Ļeņinu" bija publicēti arī Trešā Reiha tautas izglītības un propagandas ministra Jozefa Gebelsa spriedumi par boļševiku revolūcijas līderi.

"Vesti" līdzstrādnieki rubriku bija izveidojuši, pieminot Ļeņina nāves 90.gadadienu.

"Atvainojamies mūsu lasītājiem par nekorekto publikāciju. Šajā sakarībā mēs paziņojam, ka šodien pilnā sastāvā atbrīvota no darba visa VGTRK tīmekļa vietņu direkcijas SMM redakcija," teikts paziņojumā "Vesti" mājaslapā "Facebook".

"Vesti" līdzstrādnieki telekanāla oficiālajā "Facebook" vietnē rubrikā "Dižo izteikumi par Ļeņinu" bija ievietojuši Gebelsa fotogrāfiju un šādu nacionālsociālistu ministra izteikumu: "Viņu (krievu) vidū pats dižākais bija Ļeņins. Viņš gribēja šai tautai parādīt ceļu. Šai tautai viņš kļuva par visu."

Līdzās Gebelsam portāls citēja arī Josifa Staļina, Vinstona Čērčila, Alberta Einšteina, Borisa Pasternaka, Sergeja Jeseņina, kā arī citu rakstnieku, politiķu un sabiedrisko darbinieku spriedumus par Ļeņinu.
Gebelsa citāta publikācijai uzreiz tika pievērsta uzmanība blogosfērā. Drīz vien Trešā Reiha fīrera līdzgaitnieka izteikumi no "Vesti" lapas tika izdzēsti.

Tomēr "Vesti" materiāls jau bija pārpublicēts sociālajos tīklos. "Dižo" portretu galerija, kurā Gebels atrodas starp Einšteinu un Jeseņinu, saglabājusies arī "Google" kešatmiņā.

Dienu iepriekš Krievijas sabiedrībā plašu ažiotāžu bija izraisījusi neatkarīgā telekanāla "Doždj" aptauja, kurā skatītājiem tika lūgts atbildēt uz jautājumu, vai Otrajā pasaules karā padomju režīmam vajadzēja "ļaut krist Ļeņingradai, lai glābtu simtiem tūkstošu dzīvību".

"Doždj" aptauja izpelnījās asu Krievijas parlamenta deputātu nosodījumu. Galu galā telekanāls aptaujas sarīkošanu atzina par "kļūdu" un atvainojās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!