Foto: Publicitātes foto

Džihādistu grupējums "Daesh" un afgāņu nemiernieku grupējums "Taliban" tuvākajā laikā Afganistānā spēkus neapvienos, intervijā izdevumam "Defence Matters" atzina ASV un NATO spēku komandieris Afganistānā ģenerālis Džons Frensiss Kempbels.

Vaicāts, vai ir arī kādas pazīmes, ka "Daesh" Afganistānā apvienos spēkus ar "Taliban", ģenerālis atbildēja: "Man tā nešķiet. Viss, ko mēs esam redzējuši, ir, ka viņi grib karot viens pret otru. Viņi šobrīd negrib apvienot spēkus. Tas laika gaitā var mainīties, viņiem turpinot vienam otru traucēt, bet es nesaredzu, ka viņi varētu apvienot spēkus tuvākajā laikā."

"Tajā, par ko viņi iestājas, pastāv filozofiskas pamatatšķirības," piebilda Kempbels.

Ģenerālis atzina, ka Nangarhāras province ir apvidus, kur Afganistānā "pamatā centrējas" "Daesh" kaujinieki.

Arī šajā provincē, kas atrodas līdzās robežai ar Pakistānu, notiek cīņās "Daesh" džihādistu un talibu starpā, viņš piebilda.

Kempbels vienlaikus uzsvēra, ka "Afganistānas drošības spēki Nangarhārā ir kā pret talibiem, tā pret ISIL ("Islāma valsti")."

"Lai palīdzētu, mēs turpinām apmācību, konsultēšanas un atbalsta programmu ar Afganistānas Īpašajiem spēkiem, kam ir milzīgas kaujas spējas šajā cīņā. Īpašie spēki ir veikuši tiešus uzbrukumus ISIL, un mēs tiem palīdzam, viņus apmācot," sacīja ģenerālis.

Laikraksts "Washington Post" pagājušajā nedēļā ziņoja, ka ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija piešķīrusi Pentagonam pilnvaras veikt uzlidojumus džihādistu grupējuma "Daesh" pozīcijām Afganistānā.

Līdz šim ASV spēki Afganistānā varēja veikt uzlidojumus tikai trijos gadījumos: lai aizsargātu ārvalstu spēkus, palīdzētu Afganistānas spēkiem atvairīt ienaidnieka uzbrukumu un iznīcinātu "Al Qaeda" mērķus un ar to saistītos kaujiniekus.

Lai arī jaunie noteikumi kardināli nemaina ASV aktivitātes Afganistānā, tie dod komandieriem plašākas pilnvaras vērsties pret kaujiniekiem un demonstrē, ka ASV paplašina savu kampaņu pret "Daesh".

Džihādisti pēdējā laikā cenšas nostiprināties Afganistānā, tomēr "Taliban" ietekme joprojām ir krietni lielāka. Abi spēki savā starpā cīnās par resursiem, vienlaikus karojot ar valdības spēkiem.

"Daesh" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

"Daesh" uzņēmusies atbildību par novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!