Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušā gada 24. martā Francijā avarējušās "Germanwings" pasažieru lidmašīnas otrajam pilotam Andreasam Lubicam ārsti dažas nedēļas pirms traģēdijas ieteikuši apmeklēt psihiatrisko slimnīcu, atsaucoties uz avārijas izmeklēšanas publicēto ziņojumu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Vācijas nacionālās aviokompānijas "Lufthansa" zemo cenu meitsabiedrības "Germanwings" lidmašīnas katastrofu izmeklējošās Francijas iestādes svētdien aicināja ieviest jaunus noteikumus, kas liktu ārstiem brīdināt varasiestādes, ja būtu pamats uzskatīt, ka lidmašīnu pilotu garīgās veselības stāvoklis apdraud sabiedrības drošību.

Izmeklētāji arī noskaidrojuši, ka Lubicam viens no ārstiem divas nedēļas pirms katastrofas ir rekomendējis ārstēties psihiatriskajā slimnīcā, tomēr civilās aviācijas varasiestādes par to netika brīdinātas.

"Eksperti noskaidroja, ka simptomi [kuri tajā laikā bija Lubicam] varētu atbilst psihozes epizodei," paziņoja Francijas aviācijas pārvaldes BEA izmeklētājs Arno Dežardēns, piebilstot, ka šī informācija netika iesniegta "Germanwings" Lubics nevienu neinformēja par ārsta brīdinājumiem, tādēļ "varasiestādes vai viņa darba devējs nevarēja spert nekādus soļus, lai neļautu viņam lidot", informēja BEA.

BEA veiktās izmeklēšanas nolūks bija sniegt rekomendācijas, lai šāda veida katastrofas neatkārtotos.

BEA noskaidroja, ka pilotu sertifikācijas procesā nav iespējams konstatēt problēmas, kādas bija Lubicam.

Pārvalde arī norādīja, ka būtu nepieciešami skaidrāki noteikumi situācijām, kad pacientu konfidencialitāti varēt atcelti sabiedrības drošības dēļ.

Vēstīts, ka Lubics tiek turēts aizdomās apzinātā katastrofas izraisīšanā. Dažas dienas pirms avārijas viņš internetā meklējis informāciju par pašnāvībām un pilotu kabīnes durvīm.

Izmeklētāji pārbaudījuši Lubica "iPad" planšetdatoru un interneta pārlūka meklējumu vēsturi laika posmā no pagājušā gada 16. līdz 23. martam.

"Šajā laikā lietotājs meklēja informāciju par ārstniecību, kā arī informēja sevi par veidiem un iespējām izdarīt pašnāvību," teikts izmeklēšanas paziņojumā.

"Vismaz vienu dienu persona vairākas minūtes pavadījusi, meklējot informāciju par kabīnes durvīm un to drošības sistēmām," papildina izmeklētāji.

Vēstīts, ka lidaparāta otrais pilots Lubics, kurš kādreiz esot ārstējies no pašnāvnieciskām nosliecēm, esot ieslēdzies lidmašīnas pilota kabīnē un apzināti ietriecis gaisa kuģi kalnā.

"Airbus 320" avārijā Francijas Alpos pagājušā gada 24. martā bojā gāja 150 pasažieri un apkalpes locekļi.

"Melnās kastes" dati ļāvuši izmeklētājiem izvirzīt versiju, ka lidmašīnas otrais pilots Andreass Lubics apzināti ieslēdzies pilota kabīnē, nelaižot iekšā kapteini, un ietriecis gaisa kuģi kalnā.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Lubics slēpis no darba devējiem slimību un katastrofas dienā viņam bijusi darba nespējas lapa.

Avarējusī lidmašīna bija ceļā no Spānijas pilsētas Barselonas uz Vācijas pilsētu Diseldorfu, bet tā nogāzusies starp Barselonetes un Diņas pilsētām Francijas dienvidaustrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!