Foto: Reuters/Scanpix

Ģimene no Kosovas, kas 10 gadus dzīvo Šveicē, uz savu pieteikumu šīs valsts pilsonības iegūšanai ir saņēmusi atteikumu daļēji tāpēc, ka ir paradusi staigāt treniņbiksēs, vēsta ziņu portāls “The Local”.

Saskaņā ar vietējā laikraksta " Basellandschaftliche Zeitung " ziņām Halili ģimene 2005. gadā guva lielu atbalstu no Bāzeles lauku kantona Bubendorfas ciema iedzīvotājiem, kad varas iestādes apsvēra šīs ģimenes sūtīšanu atpakaļ uz Kosovu. Pateicoties šim atbalstam, ģimene 2006. gadā ieguva uzturēšanās tiesības Bubendorfā.

Šī gada maijā Halili ģimene konstatēja, ka šis atbalsts ir sarucis, jo viņu pilsonības pieteikumu noraidīja ciema iedzīvotāju vadīta komiteja.

Laikraksts ziņoja, ka ģimene bija izpildījusi oficiālās prasības naturalizācijai un pierādījusi, ka pārzina vietējās paražas un ģeogrāfiju. Visi četri ģimenes locekļi arī prot vācu valodu.

Daži komitejas locekļi tomēr secināja, ka Halili ģimene nav pietiekami šveiciska. Viens no argumentiem bija tāds, ka šīs ģimenes locekļi ciemā bieži valkā treniņbikses, nevis džinsus. Cits arguments bija tāds, ka viņi nesveicina garāmgājējus.

Saskaņā ar Bāzeles lauku kantona naturalizācijas noteikumiem pilsonības pretendentiem jāprot vācu valoda līmenī B1 un jābūt integrētiem Šveices un vietējās paražās.

Oficiālo prasību izpildi pārbauda kantona administrācija, kas arī personīgi intervē pretendentu, savukārt vietējās pašvaldības mērs vai dome "vada integrācijas apspriedi" un sarīko atklātu balsojumu. Noteikumi paredz, ka negatīvs lēmums ir jāpamato.

Bāzeles lauku kantonā pilsonības pieteikumu noraidīšana notiek ļoti reti.

Šveices federālais migrācijas dienests paziņoja, ka tas nekomentē kantonu vai vietējo pašvaldību lēmumus naturalizācijas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!