Bijušais prokremlisko kaujinieku komandieris Ukrainas austrumos Igors Girkins (Strelkovs) ir atzinis, ka okupācijas laikā Ukrainas pilsētā Slovjanskā pēc viņa pavēles nošauti vismaz četri cilvēki, vēsta laikraksts "Ukrainskaja Pravda".

Par to pats Girkins pastāstījis "Radio-KP" ēterā, atbildot uz jautājumu, kā viņš cīnījies ar marodierismu.

"Nošaujot. Tā kā karā, sevišķi aplenkuma apstākļos, visas tiesas... Mums darbojās kara tiesa un bija ieviesta 1941. gada likumdošana, ko ieviesa Staļins," skaidroja Girkins.

"Pamatojoties uz šo likumdošanu, mēs tiesājām, nošāvām... Laikā, kamēr biju Slovjanskā, pavisam tika nošauti četri cilvēki," turpina bijušais kaujinieku vadonis. "Divi par marodierismu starp karavīriem, viens par vietējo iedzīvotāju marodierismu, viens par karavīra slepkavību, idejisks "pravoseks" ["Labējā sektora" sekotājs]," viņš precizē.

Slovjanska un netālu esošā Kramatorska Ukrainas konflikta sākumā bija viens no galvenajiem sadursmju punktiem. Prokremliskie kaujinieki no pilsētas atkāpās 2014. gada jūlija sākumā, bēgot uz Doņecku un Luhansku.

Girkins atzīst, ka faktiski viņš ir sācis militārās darbības Donbasā. "Pirmie šāvieni, lai arī gaisā, bija no dumpinieku puses, mūsu vienību raidīti," viņš norāda.

Uz jautājumu, vai saskaņā ar starptautiskajiem likumiem viņš nav kara noziedznieks, Girkins atbildēja, ka viņu tas neuztrauc. "Mani absolūti neuztrauc starptautiskās tiesības, tāpēc, ka instruments ir uzvarētāju rokās. Ja mūs uzvarēs - nu, ko, tātad pret mani tiks piemērotas šo tiesību normas," secina kaujinieks.

Viņš arī pauž pārliecību, ka līdz Hāgas tribunālam nekad nenokļūs. "Kā saka, es pārāk daudz zināju, kā slavenā filmā. Bet otrkārt, es pacentīšos izdarīt visu no savas puses, lai tas nenotiktu," apliecināja Girkins.

Bijušais prokremlisko karotāju komandieris ir pārliecināts, ka okupētās Ukrainas daļas liktenis tiek lemts Maskavā un cer, ka šīs teritorijas galu galā tiks pievienotas Krievijai, kas arī esot bijis mērķis.

Jāatzīmē, ka atsaukšanās uz PSRS diktatoru Josifu Staļinu, kura tēls Krievijā ticis spodrināts prezidenta Vladimira Putina varas gados, pašpasludinātajās "republikās" tiek izmantota arī propagandas nolūkos.

Igors Girkins, kurš plašāk pazīstams kā Igors Strelkovs, ir Krievijas pilsonis un bijušais Krievijas bruņoto spēku Galvenās izlūkošanas pārvaldes specvienības virsnieks, kurš Ukrainā vadīja kaujinieku grupu, rakstīja Ukrainas aģentūra UNIAN.

2014. gada martā Girkins ieradies Krimā, kur koordinējis Ukrainas armijas daļu un citu objektu ieņemšanu. Viņš arī vervējis Ukrainas iedzīvotājus dalībai separātistu teroristiskajā darbībā.

Vēlāk Girkins kļuva par pasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" aizsardzības ministru un vērsās ar lūgumu pēc palīdzības pie Krievijas.

2014. gada augustā viņš atkāpās no "Doņeckas Tautas Republikas" "aizsardzības ministra" amata un devās atpakaļ uz Krieviju. 2014. gada oktobrī viņš paziņoja, ka dibina kustību "Jaunkrievija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!