Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ugunsgrēks, kas piektdienas vakarā izcēlās Glāzgovas Mākslas skolā, pārsviedies arī uz tuvējām skolas kompleksa ēkām, un tiek ziņots, ka postījumi ir plaši, bet cilvēki nav cietuši.

Kā norāda Skotijas ugunsdzēsības un glābšanas dienests, šis ir ārkārtīgi sarežģīts ugunsgrēks un paredzams, ka būs vajadzīgs ilgāks laiks, lai liesmas pakļautu kontrolei.

Dzēšanas darbos iesaistīti vairāk nekā 120 ugunsdzēsēji. No tuvākās apkaimes evakuēti cilvēki. Ugunsgrēka atblāzma naktī bija redzama visā pilsētas centrā.

Skolas ēkā, kas ir ievērojams jūgendstila arhitektūras piemineklis, ugunsgrēks izcēlies otrreiz pēdējo četru gadu laikā, bet šoreiz nodarījis daudz lielāku postu. Pēc iepriekšējā ugunsgrēka ēkā norisinājās restaurācijas darbi miljoniem eiro vērtībā un to bija plānots atkal atvērt nākamgad.

Kā norāda ugunsdzēsēji, liesmas nav saudzējušas nevienu no ēkas stāviem, bet cilvēki ugunsgrēkā nav cietuši. Uguns bija pārsviedusies arī uz tuvējām ēkām, tai skaitā vienu no pazīstamākajiem Glāzgovas naktsklubiem un mūzikas namu "O2 Academy", un no tuvākās apkaimes tika evakuēti cilvēki.

2014.gada maijā ēkā izcēlās ugunsgrēks, kad tur projektora eksplozijā aizdegās putuplasta mākslas instalācija. Šoreiz ugunsgrēka iemesls nav zināms, bet liesmas strauji izplatījās jau dažu minūšu laikā.

Dzēšanas darbos kādu laiku bija iesaistīti vairāk nekā 120 ugunsdzēsēji, kas ūdeni liesmu slāpēšanai ņēma no tuvējās upes, tādēļ vairākas pilsētas centra ielas tika bloķētas.

Ugunsgrēks šokējis ne tikai cilvēkus, kas paši saistīti ar Glāzgovas Mākslas skolu, bet visus glāzgoviešus, kas iepriekš bija priecājušies par izcilās ēkas atdzimšanu.

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena paziņojusi, ka viņai "sirds vai lūst, domājot par mīļo Glāzgovas mākslas skolu".

Sociālajos tīklos izteiktas atziņas, ka šī ēka bijusi "Glāzgovas dvēsele", "daļa no pilsētas kopējā auduma".

Ugunsdzēsēji, kas paši piedalījušies dzēšanas darbos pirms četriem gadiem, bijuši satriekti, ka viņiem nākas atkal atgriezties šai vietā, bet kāds mākslinieks raksta, ka, saņemot no draugiem īsziņu par ugunsgrēku, nodomājis, ka viņam kāds kļūdas pēc pārsūtījis četrus gadus vecu ziņu.

Lielbritānijas valdība izteikusi gatavību pēc šīs ugunsnelaimes sniegt skolai nepieciešamo finansiālo vai cita veida palīdzību.

Jau ziņots, ka ēkā norisinājās miljoniem eiro vērts restaurācijas process pēc 2014. gada maija ugunsgrēka, kas izcēlās, kad projektora eksplozijā aizdegās putuplasta mākslas instalācija. Ēku pēc restaurācijas bija plānots atvērt nākamgad.

Mākslas skolas smilšakmens ēka celta no 1897. līdz 1909.gadam pēc skotu arhitekta Čārlza Renija Makintoša projekta. To kā jūgendstila arhitektūras pieminekli apmeklē apmēram 20 000 cilvēku gadā.

Ugunsgrēks izcēlās nepilnu stundu pirms pusnakts un izplatījās dažu minūšu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!