Foto: AFP/Scanpix
Plašajā kiberuzbrukumā, kura laikā izplatīta datora failus bloķējoša ļaunatūra, cietuši jau vairāk nekā 200 tūkstoši datorsistēmu un šis skaits var palielināties, vēsta aģentūra "Reuters".

Par to svētdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) policijas pārvalde Eiropols. Kiberuzbrukumā cietuši datori vismaz 150 valstīs un pastāv bažas, ka cietušo skaits pieaugs, kad cilvēki pirmdien atgriezīsies darbā, brīdina Eiropola direktors Robs Veinvraits.

"Tas ir bezprecedenta globāls mērogs. Jaunākie dati liecina par vairāk nekā 200 000 upuru vismaz 150 valstīs, un daudzi no šiem upuriem būs uzņēmumi, tostarp lielas korporācijas," medijs citē Veinvraita paziņojumu.

"Pašlaik mēs saskaramies ar arvien pieaugošiem draudiem. Skaits kļūst lielāks, es esmu nobažījies, ka tas turpinās kāpt, kad cilvēki pirmdienas rītā ieradīsies darbā un ieslēgs datorus," skaidro Veinvraits.

Savukārt BBC aptaujāti datordrošības eksperti jau brīdināja, ka šim varētu sekot nākamais kiberuzbrukums.

Vēstīts, ka piektdienas kiberuzbrukumā datori vairāk nekā 100 valstīs tika inficēti ar tā saukto izspiedējvīrusu, kas bloķē lietotāja failus un par to atbloķēšanu pieprasa izpirkuma maksu vairāku simtu dolāru apmērā. Lielbritānijā vīruss, kurš piemeklēja arī Krieviju, Spāniju un Franciju, traucēja vairāku slimnīcu darbu.

Vīruss izmanto "Microsoft Windows" nepilnības. Eiropas Savienības (ES) policijas pārvalde "Eiropols" piektdienas incidentu atzina par bezprecedenta gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!