Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu interneta kompānijas "Google" priekšsēdētājs Ēriks Šmits savā vizīte Ziemeļkorejā aicinājis valsti pārtraukt sevis izolēšanu un atļaut iedzīvotājiem lietot globālo tīmekli, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc Phenjanas apmeklējuma Šmits paziņoja, ka Ziemeļkoreja turpinās būt ekonomiski atpalikusi, kamēr neieviesīs interneta brīvību. „Pasaulei kļūstot arvien saistītākai, lēmums būt praktiski izolētiem ļoti ietekmēs viņu fizisko pasauli, ekonomisko izaugsmi un tā tālāk, un viņiem būs grūti pacelties ekonomiski,” Šmitu citē BBC.

Šmits Ziemeļkorejā ieradās kopā ar bijušo ASV Ņūmeksikas štata gubernatoru Bilu Ričardsonu. ASV varas iestādes iepriekš norādīja, ka vizīte ir privāta un nepārstāv Valsts departamenta viedokli.

Tāpat vizītes laikā Phenjana aicināta pārtraukt atom un ballistisko raķešu izmēģinājumus, kā arī apspriests jautājums par pagājušā gada nogalē Ziemeļkorejā arestēta ASV pilsoņa atbrīvošanu.

Šmits ar mediju pārstāvjiem ticies Pekinā, kur ieradās no izolētās valsts. Viņš paskaidroja, ka Phenjanā ir runājis par brīvu un atvērtu internetu. Internets ir jāpadara pieejams cilvēkiem, bet Ziemeļkorejas valdība to vēl nav izdarījusi, skaidroja Šmits.

Savukārt Ričardsons pastāstīja, ka ir apspriests aizturētā ASV pilsoņa jautājums, kurš neskaidros apstākļos arestēts pagājušā gada novembrī. Ar pašu aizturēto satikties Ziemeļkorejas varas iestādes gan nav ļāvušas, informē Ričardsons.

Jau vēstīts, ka gada sākumā izskanēja ziņas par „Google” pārstāvja Šmita un bijušā gubernatora gaidāmo privāto vizīti uz Ziemeļkoreju. Vizītes mērķi nebija skaidri zināmi, bet raidsabiedrība CNN vēstīja, ka tie varētu būt sarunas par aizturētā ASV pilsoņa atbrīvošanu.

„Google” augsta ranga amatpersonas klātbūtne izraisīja spekulācijas, ka vizītes mērķis ir kompānijas stratēģiskās un biznesa intereses reģionā, kur vēl nav brīvi pieejams internets.

Ziemeļkorejā tikai retajam ir pieejams dators. Globālā tīmekļa vietā lietotājiem ir pieejams tikai rūpīgi cenzēts iekšējais tīkls. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir izteicis vēlmi palielināt valsts tehnoloģiskās un industriālās spējas.

CNN norādīja, ka vizīte notiek sarežģītā laikā, kad pieaug Phenjana interese par tehnoloģijām, bet decembrī valsts veiksmīgi palaida tālas darbības ballistisko raķeti, kura saskaņā ar dažu ekspertu domām varētu sasniegt ASV. Par vizīti nožēlu izteica ASV Valsts departaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!