Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu interneta giganta "Google" priekšsēdētājs Ēriks Šmits un bijušais Ņūmeksikas štata gubernators Bils Ričardsons janvārī dosies vizītē uz Ziemeļkoreju, vilšanos par šādu lēmumu izteicis ASV valsts departaments, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Pirmās ziņas par iespējamo vizīti izskanēja trešdien, tās mērķi nav skaidri zināmi, bet raidsabiedrības CNN avoti norādījuši, ka tā būšot "privāta humāna" vizīte, kurai nav nekāda sakara ar ASV administrāciju.

Vizītes mērķis varētu būt mēģinājums sarunu ceļā vienoties par nesen Ziemeļkorejā aizturētā ASV pilsoņa atbrīvošanu, atsaucoties uz saviem avotiem, skaidro CNN. "Sky News" norāda, ka Ričardsons neoficiālās sarunās ar Phenjanu iesaistījies jau kopš 1994. gada.

ASV administrācija noliedz jebkādu saistību ar šo vizīti un izsaka nožēlu, ka tā notiek tik "nepiemērotā laikā". "Viņi dodas neoficiālā statusā, viņus nepavadīs neviena ASV amatpersona. Viņi neved nekādu ziņu no mums," "Sky News" citē ASV Valsts departamenta pārstāvi Viktoriju Nulandu. Viņa skaidro, ka vizītei nav izvēlēts īstais laiks, bet privātpersonas var pašas pieņemt lēmumus. "Viņiem ir labi zināms mūsu viedoklis," Nulandu citē CNN.

"Google" vadītāja došanās uz Ziemeļkoreju ir izraisījusi spekulācijas, ka vizītes mērķis ir kompānijas, kura pēdējos gados palielina savu klātbūtni Āzijā, stratēģiskās biznesa intereses reģionā, kur nav brīvi pieejams internets, norāda "Sky News". Savukārt CNN norāda, ka vizīte notiek sarežģītā laikā, kad pieaug Phenjana interese par tehnoloģijām, bet decembrī valsts veiksmīgi palaida tālas darbības ballistisko raķeti, kura saskaņā ar dažu ekspertu domām varētu sasniegt ASV.

Ziemeļkorejā tikai retajam ir pieejams dators. Globālā tīmekļa vietā lietotājiem ir pieejams tikai rūpīgi cenzēts iekšējais tīkls. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir izteicis vēlmi palielināt valsts tehnoloģiskās un industriālās spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!