Foto: AFP/Scanpix

Vides aizsardzības organizācija "Greenpeace" pirmdienas rītā sarīkojusi protesta akciju pie Maskavas Kremļa, iebilstot pret naftas ieguvi Arktikā.

Garām Kremlim pa Maskavas upi uz ledusgabalam līdzīga putuplasta plosta airējās liels leduslācis. "Palīgā!", "Arktika nav domāta pārdošanai" vēstīja uz plosta nostiprinātie plakāti.

Pēc brīža līdzās lāča tērpā ģērbtajam vides aktīvistam piebrauca policijas patruļkuteris. Aktīvists uz neilgu laiku tika aizturēts, bet, kā tviterī vēsta organizācija, vēlāk viņš atbrīvots bez naudas soda.

"Greenpeace" skaidro, ka šīs akcijas mērķis ir pievērst varas iestāžu uzmanību Arktikas problēmām un protestēt pret Norvēģijas un Krievijas naftas kompāniju "Statoil" un "Rosneftj" plāniem veidot kopuzņēmumu, lai pētītu naftas iegulas Barenca jūras šelfā.

"Arktiku iekaro alkatīgas naftas kompānijas. Tām nospļauties gan uz lāčiem un vaļiem, kam draud bada nāve, gan uz klimata līdzsvaru pasaulē, ko palīdz uzturēt polārais ledus. Arktikas šelfs tām ir tikai jaunu naftas dolāru ieguves avots," teikts organizācijas paziņojumā. "Veikt urbšanas darbus Arktikā, izmantojot polārā ledus kušanu, ir noziegums. "Rosneftj" ir netīrākā kompānija pasaulē, kas ierindojusi Krieviju pirmajā vietā jūrā izplūdušās naftas apjomu ziņā, un "Statoil" gatavojas ar to sadarboties."

"Greenpeace" apsūdz "Statoil", ka tā ir gatava uz riskantiem eksperimentiem citās valstīs, lai gan pašā Norvēģijā ļoti rūpējas par jūras tīrību. Savā interneta vietnē organizācija ziņo, ka nolēmusi vākt parakstus Norvēģijas premjerministram Jensam Stoltenbergam adresētai petīcijai, kurā aicinās apturēt šo projektu, brīdinot par iespējamajām naftas noplūdēm.

"Ja Barenca jūrā notiktu avārija, tas nodarītu katastrofālu postu gan arktiskajai videi, gan zivju resursiem un piekrastes pilsētu iedzīvotājiem," brīdina vides aizstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!