Foto: Scanpix

Vides aizsardzības aktīvistu organizācijas "Greenpeace" noplūdinātie dokumenti par topošo brīvās tirdzniecības līgumu starp ASV un Eiropas Savienību (ES) ir "labākajā gadījumā maldinoši un sliktākajā gadījumā klaji nepareizi", pirmdien paziņojis ASV tirdzniecības pārstāvis Maikls Fromans.

Transatlantiskā tirdzniecības un investīciju partnerība (TTIP) "saglabās, nevis graus mūsu stipros patērētāju, veselības, vides standartus un liks ASV un ES sadarboties, lai paaugstinātu standartus visā pasaulē", paziņoja Fromans.

"Mēs gaidām faktos balstītu diskusiju par to, ko TTIP tiecas un ko netiecas sasniegt," viņš piebilda.

"Greenpeace" publicējusi 248 lappušu slepenu dokumentu par TTIP.

Organizācija apgalvo, ka šie dokumenti detalizēti izklāsta to, kā ASV izdara spiedienu uz ES, lai tā iegādātos vairāk lauksaimniecības produktu.

ASV un ES kopš 2013. gada mēģina vienoties par pasaulē lielāko tirdzniecības līgumu.

Tas tiek dēvēts par brīvās tirdzniecības un investīciju līgumu 21. gadsimtam, kas koncentrējas uz noteikumu saskaņošanu, barjeru pazemināšanu investīcijām, pieejas atvēršanu valdību kontraktiem un pievēršanos tādām jaunām jomām kā datu tirdzniecība un patērētāju aizsardzība.

Šis līgums tomēr saskaras ar augošu pretestību un protekcionisma noskaņojumu, un tā kritiķi apstrīd atvērtākas tirdzniecības labās puses.

Eiropā it īpaši ir dziļas aizdomas, ka TTIP samazinās sociālo un patērētāju aizsardzību par labu lieluzņēmējiem.

"Greenpeace" paziņoja, ka konfidenciālie dokumenti pierāda to, ka ilgi pastāvošie vides aizsardzības pasākumi šajā līgumā tiek ignorēti, un apgalvoja, ka ierosinātajā tekstā nepavisam nav pieminēti globālie mērķi samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Organizācija arī pavēstīja, ka ASV grib, lai ES atteiktos no tā sauktā "piesardzības principa" saskaņā ar kuru produkti, kas var būt kaitīgi, ir aizliegti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!