Foto: AP/Scanpix

Trīs žurnālistu, tostarp Latvijas un Austrālijas pilsoņa Pētera Grestes, notiesāšana Ēģiptē izpelnījusies virknes pasaules līderu nosodījumu, bet žurnālisti plašās demonstrācijās pieprasa notiesāto reportieru atbrīvošanu.

ASV Baltais nams izplatījis paziņojumu, kurā strikti nosoda trīs "Al Jazeera" žurnālistu sodīšanu ar septiņiem gadiem cietumā, to pamatojot ar apgalvojumiem, ka viņi atbalstījuši Kairas jaunās valdības opozicionārus "Musulmaņu brālību".

Paziņojumā ASV administrācija aicinājusi atbrīvot žurnālistus.

Reportieru notiesāšana ir vēl jo satraucošāka tādēļ, ka tā seko virknei citu notiesājošu spriedumu, kas nav savienojumi ar cilvēktiesību un demokrātijas pamatnostādnēm, skaidrojis Baltā nama runasvīrs Džošs Ernests.

Arī Latvijas Ārlietu ministrija izplatījusi tiesas spriedumu nosodošu paziņojumu, bet ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) Eiropas Savienības Ārlietu padomes sanāksmē aicinājis paust kopīgu valstu bloka nostāju šajā jautājumā.

Vairākās pasaules vietās pirmdien un otrdien dažādu mediju pārstāvji rīko demonstrācijas notiesāto žurnālistu atbalstam. Žurnālisti rietumvalstīs ir vienisprātis par to, ka tiesas spriedums ir politiski motivēts, bet Greste un viņa kolēģi Mohameds Fahmijs un Bahers Mohameds nav darījuši neko pretlikumīgu.

Sociālajā tīklā "Twitter" tūkstošiem cilvēku notiesātajiem reportieriem izsaka atbalstu izmantojot mirkļabirku "#FreeAJStaff" ("atbrīvojiet "Al-Jazeera" darbiniekus").

"Delfi" jau vēstīja, ka Ēģiptes tiesa pirmdien Latvijas un Austrālijas pilsonim, "Al Jazeera" žurnālistam Grestem un vēl diviem reportieriem par "palīdzēšanu teroristiem" piespriedusi septiņu gadu cietumsodu.

Centienos atbrīvot Gresti jau iepriekš iesaistījusies gan Latvijas, gan Austrālijas Ārlietu ministrija.

Grestes tiesa izpelnījusies plašu rezonansi visā pasaulē. To nosodījuši gan vairāku valstu līderi, gan nevalstiskās organizācijas. Neilgi pirms tiesas sprieduma pasludināšanas Austrālijas premjerministrs Tonijs Abots aicināja žurnālistu atbrīvot.

Reportieri no tiesas zāles sociālajos medijos vēsta, ka verdikts pārsteidzis Grestes kolēģus no citiem medijiem. Gan "Al Jazeera", gan virkne citu mediju iepriekš jau nosodījuši Ēģiptes režīma vēršanos pret žurnālistiem.

Paziņojumā Grestes pārstāvētā medija "Al Jazeera" izpilddirektors Als Anstejs norādījis, ka tiesneša lēmums ir pretrunā ar loģiku, veselo saprātu un jebkādu līdzību taisnīgumam, kā arī sola turpināt cīņu par žurnālista atbrīvošanu.

Šoku un neizpratni par tiesas lēmumu paudusi arī Austrālijas valdība. Savukārt Latvijas Ārlietu ministrija norādījusi uz nepilnībām tiesas procesā, tostarp pierādījumu trūkumu, un pauda cerību, ka apelācijas tiesa pieņems atšķirīgu lēmum.

Žurnālisti tika aizturēti pērnā gada decembrī. Valsts militārais režīms, kas asi vērsies pret līdz tam valdošo "Musulmaņu brālību" apsūdzēja Gresti un viņa kolēģus Ēģiptes tēla nomelnošanā un palīdzēšanā "Musulmaņu brālībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!