Foto: Reuters/Scanpix

Pēc incidentiem, kuros Krievijas bruņotie spēki varēja šķērsot Lietuvas robežu, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite aicinājusi politiķus atturēties no spekulācijām par drošības jautājumiem.

"Uzskatu, ka "domājams", "iespējams", "šķērsoja", "nešķērsoja" teikšana ir jāatstāj speciālistiem, bet politiķiem es varētu tikai ieteikt velti nebiedēt cilvēkus, neveidot savu vēlēšanu kampaņu, balstoties uz mūsu drošības jautājumiem," piektdien Viļņā Grībauskaite teica žurnālistiem.

Lietuvas Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka 12. aprīlī Lietuvas Bruņoto spēku Apvienotais štābs no robežsargiem saņēma informāciju, ka Lietuvas gaisa telpas robežu ir pārkāpuši trīs helikopteri, kas ielidoja no Krievijas Kaļiņingradas apgabala. "Lietuvas armija nav konstatējusi gaisa telpas pārkāpumu," ceturtdien aģentūrai BNS apliecināja Bruņoto spēku stratēģiskās komunikācijas nodaļas pārstāvis kapteinis Ģintauts Cunis.

Lietuvas parlamenta Valsts drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Arturs Paulausks un šīs komisijas loceklis Arvids Anušausks teica, ka pretrunīga dienestu informācija sabiedrībā rada apjukumu.

Paulausks Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas portālam "lrt.lt" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka, iespējams, ir notikusi nelikumīga Krievijas diversantu izsēdināšana Kuršu kāpās esošajā Juodkrantes ciemā. Arī tad netika vēstīts par konstatētiem valsts robežas pārkāpumiem.

Savukārt Baltijas jūrā ASV vadāmo raķešu eskadras mīnu kuģis "Donald Cook" pirmdien un otrdien konstatēja Krievijas bumbvedēju "Su-24" pārlidojumus.

Grībauskaite teica, ka visi šie incidenti apliecina, ka Krievija ir sarežģīta kaimiņvalsts.

"Jebkāda skaista retorika un mēģinājumi pateikt, ka vainīgi ir citi, visi šie fakti parāda, ka apdraudējumu rada tieši šis kaimiņš, un mēs veicam visus nepieciešamos pasākumus," norādīja Lietuvas prezidente.

Šogad oktobrī Lietuvā gaidāmas parlamenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!