Foto: F64

Nule kā panāktā vienošanās par pamieru Ukrainā ir "tikai daļējs atrisinājums", ceturtdien sacīja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, norādot, ka vienošanās ir "vāja", jo tajā nav nosacījumu par robežkontroli.

"Par robežkontroli netika panākta vienošanās, un tā netika atrisināta. Tas nozīmē, ka robeža ir atvērta visiem militāriem robežšķērsotājiem," Briselē pirms Eiropas Savienības (ES) samita sacīja prezidente.

Arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks brīdināja, ka "mums ir jābūt piesardzīgiem", skaidrojot, ka "īstais pārbaudījums ir, kā šis pamiers tiks godāts uz vietas".

Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands aizstāvēja vienošanos, kas tika panākta ar viņa līdzdalību, saucot to par cerību staru laikā, kad galīgais iznākums ir neskaidrs. "Tuvākās stundas būs izšķirošas," viņš piebilda.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi sarunās Minskā ceturtdien vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pavēstīja, ka vienošanos parakstījusi tā dēvētā kontaktgrupa, kurā ietilpst Maskavas, Kijevas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas pārstāvji. Dokumentu parakstījuši arī kontaktgrupas sēdē pieaicinātie teroristu bandu vadoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!