Foto: AP/Scanpix

Reaģējot uz informāciju, ka Lielbritānijā pēc "Brexit" referenduma biežāk notiek uzbrukumi imigrantiem, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite aicinājusi Apvienotās Karalistes lietuviešus "cīnīties par savām tiesībām".

"Es gribētu teikt, ka lietuviešiem jācīnās par savām tiesībām," viņa sacījusi intervijā ziņu aģentūrai BNS, piebilstot, ka nesenajā Eiropas Savienības (ES) samitā Briselē personiski pārrunājusi šo jautājumu ar Lielbritānijas premjeru Deividu Kameronu.

Viņa uzsvērusi, ka Apvienotajai Karalistei līdz izstāšanās brīdim jāievēro ES tiesību normas un starptautiskie līgumi, kas aizliedz kūdīšanu uz rasismu un naidu.

"Mēs runājām, ka tās ir pilnīgi nepieņemamas izpausmes, kas Lielbritānijas valdībai jānovērš, jo Lielbritānija ir ES dalībvalsts - kamēr tā nav pilnībā izšķīrusies, visi noteikumi un direktīvas ir spēkā," sacījusi Lietuvas prezidente.

Viņa atzinusi, ka Lielbritānijas šķiršanās no ES nebūs viegls process, un pieļāvusi, ka tā var vilkties ilgāk nekā ES tiesību normās paredzētos divus gadus.

Drīz pēc britu referenduma par izstāšanos no ES vairāki poļu un lietuviešu imigranti ziņoja, ka saskārušies ar britu naidīguma izpausmēm un pieredzējuši uzbrukumus.

Eiropas Savienībā pēc britu referenduma atsākušās arī diskusijām par bloka nākotni - Francija un dažas Dienvideiropas valstis aicinājušas virzīties uz ciešāku integrāciju, tikmēr Austrumeiropas valstis runā par Briseles pilnvaru samazināšanu, bet eiroskeptiķi - par iespējamu ES iziršanu.

Kā uzskata Grībauskaite, Eiropas Savienībai šobrīd būtu "jāapstājas un jāpadomā", jo reformām šis nav īstais laiks.

Jau ziņots, ka Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs šonedēļ nosūtīja vēstuli Lielbritānijas iekšlietu ministrei Terēzai Mejai, paužot bažas par informāciju, ka pēc referenduma viņas valstī biežāk notiek uzbrukumi imigrantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!