Foto: PantherMedia/Scanpix

Prezidente Daļa Grībauskaite piektdien saistībā ar neseno kiberuzbrukumu Lietuvas armijas apvienotā štāba interneta vietnei kritizējusi par bezatbildību Aizsardzības ministriju, kas šīs mājaslapas administrēšanu uzticējusi privātam uzņēmumam.

Pēc viņas teiktā, šī mācība jāņem vērā, nostiprinot valsts kibertīklu aizsardzību.

Kā ziņots, trešdienas vakarā Lietuvas armijas štāba tīmekļa vietnei bija uzbrukuši hakeri, ievietojot tajā nepareizā lietuviešu valodā rakstītu paziņojumu, ka Baltijas valstīs un Polijā notiekošās militārās mācības "Saber Strike" esot gatavošanās Krievijas Kaļiņingradas apgabala aneksijai.

Kā tikmēr pastāstījis Lietuvas Nacionālā kiberdrošības centra direktors Rimtauts Čerņausks, izmeklēšanas gaitā noskaidrotas vairākas interesantas detaļas. Šis uzbrukums acīmredzot gatavots vismaz divas nedēļas, no Irānas mēģināts uzminēt paroli.

"Redzam, ka hakeri nemitīgi pārbaudījuši serveri, kurā izvietota vietne, nemitīgi mēģinājuši to uzlauzt, lielākoties nesekmīgi," viņš piebildis.

Sistēmas vājākās vietas katru dienu vismaz divas trīs reizes pārbaudījuši īpaši veidoti roboti, mēģinot uztaustīt paroles, tomēr pašu uzbrukumu veikušas konkrētas personas, norādījis Čerņausks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!