Foto: Reuters/Scanpix

Globālie izaicinājumi, piemēram, terorisms, militārie konflikti un ekonomikas jautājumi, prasa koncentrētus starptautiskus centienus, bet starptautiskā sabiedrība šobrīd ir ļoti sašķelta, uzskata Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kura pašreiz atrodas Pasaules Ekonomikas forumā Davosā.

Pēc Grībauskaites domām, viens no iemesliem daudzajiem konfliktiem ir atšķirīgā ekonomiskā attīstība dažādos reģionos.

"Dažas valstis piedzīvo ekonomisko pacēlumu, piemēram, Savienotās Valstis, kamēr Eiropa lēni atgūstas, Ķīnas izaugsme ir palēninājusies, Krievija grimst dziļā ekonomiskajā krīzē," intervijā Lietuvas nacionālajai radiostacijai LRT no Šveices paziņoja Grībauskaite, piebilstot, ka šie apstākļi daļēji ietekmē politisko lēmumu pieņemšanu.

Grībauskaite Davosā tikās ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāru Anhelu Guriju.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība tika pievērsta Lietuvas virzībai pretī sarunām par iestāšanos OECD.

Lietuva cer, ka jau šogad tiks uzaicināta sākt iestāšanās sarunas.

OECD lēmumu par to, visticamāk, pieņems jūnijā, kad būs izvērtējusi Lietuvas paveikto iestāšanās nosacījumu izpildē.

"Tas ne tikai palielinās Lietuvas starptautisko prestižu, bet arī nesīs lielu labumu mūsu ekonomikai un tautai. Lietuva kļūs pievilcīgāka ārvalstu investoriem, tādējādi uzlabojot mūsu kredītreitingus," pavēstīja Lietuvas prezidente.

Grībauskaite arī norādīja, ka dalība Pasaules ekonomikas forumā Davosā ir lieliska iespēja ieklausīties pasaules vadošo biznesmeņu viedokļos par Lietuvu.

"Tā ir ļoti noderīga mācība. Iespējams, mums ne vienmēr patīk tas, ko dzirdam, bet vienmēr ir svarīgi dzirdēt viedokļus, tas agrāk vai vēlāk palīdzēs mums izkļūt no pašizolācijas," sacīja Grībauskaite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!