Foto: RIA Novosti/Scanpix

Noziegumu pastrādājuši nevis Lietuvas pilsoņi, kas pēc 1990.gada 11.marta pameta dienestu padomju armijā vai arī atteicās tajā dienēt, bet gan okupanti, kas savulaik piespieda dienēt padomju armijā, uzskata Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites iekšlietu padomniece Virgīnija Budene.

"Nedz Lietuvas priekšā, nedz atbilstoši starptautiskajām tiesībām šie cilvēki nav vainīgi, viņi ir mūsu varoņi. Bet Krievija pastrādāja kara noziegumus, okupējot Lietuvu un piespiežot cilvēkus dienēt okupācijas armijā," otrdien intervijā radiostacijai "Žiniu radijas" sacīja prezidentes padomniece.

Atbilstoši Hāgas un Ženēvas konvencijām par civiliedzīvotāju aizsardzību kara laikā okupējusī valsts nedrīkst piespiest personas, kuras aizsargā konvencija, dienēt okupanta bruņotajos spēkos, atgādināja Budene.

"Šajā gadījumā tieši tā valsts, ka pastrādāja noziegumus, piespieda karot. Mēs visus savus cilvēkus, protams, aizstāvēsim visiem spēkiem, īpaši mūsu varoņus," uzsvēra padomniece.

Lietuvas Padomes 1918.gada 16.februāra akts par neatkarību un dibināšanas Seima 1920.gada rezolūcija par demokrātiskas Lietuvas valsts atjaunošanu nekad nav zaudējuši juridisko spēku un ir Lietuvas konstitucionālais pamats, sacīja Budene.

"Tā 1990.gada 11.marta akta nosacījumos rakstīts, ka tiek atjaunota 1940.gadā svešas varas atceltā Lietuvas suverēno spēku izpildīšana," norādīja padomniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!