Grieķijas pilsētā Neakiosā pašvaldība pieņēmusi lēmumu, kurā aicina čigānus atstāt pilsētas teritoriju.
"Mēs paziņojam, ka nevēlamies, lai čigāni mūsu pilsētas teritorijā uzturētos, pārvietotos un dzīvotu, kamēr situācija tiks atrisināta," teikts pilsētas pašvaldības lēmumā, kurā Neakiosas iedzīvotāji arī aicināti čigāniem nepārdot zemi, un veikalu īpašnieki - neapkalpot šīs tautības cilvēkus.

Čigāni, kuri Neakiosas apkārtnē iegādājušies zemi, tiek aicināti pārdot savus īpašumus, ja viņi nespēj pakļauties likumam. Pilsētas pašvaldība izteikusi gatavību atpirkt čigānu zemi ar noteikumu, ka čigāni atstās Neakiosu.

Čigāni šo lēmumu uzskata par atklātu diskrimināciju. Taču Neakiosas amatpersonas apgalvo, ka šāds lēmums bijis vienīgais iespējamais risinājums, jo iedzīvotāji sūdzējušies par biežajām zādzībām, ieroču lietošanas gadījumiem, kā arī satiksmes drošības pārkāpumiem, kuros esot vainojami čigāni.

"Mēs vēlamies dzīvot kopā ar viņiem tikai tad, ja viņi dzīvos saskaņā ar likumiem, kuriem mēs visi esam pakļauti," sacīja pilsētas pašvaldības komisijas prezidents un vietējo varas iestāžu pārstāvis Giorgs Maninis.

Maninis arī apgalvoja, ka saņemtas daudzas sūdzības par to, ka čigāni bieži vien, draudot ar šaujamieročiem, aplaupa autovadītājus, kas brauc cauri čigānu apdzīvotajām vietām. Čigāni šīs apsūdzības noliedz.

"Mums.. jāaizstāv cilvēki, kas mūs ievēlējuši," teica Maninis, "tā nav nekāda rasisma muša, kas pēkšņi iekodusi visiem pilsētas iedzīvotājiem," viņš uzsvēra.

Neakiosa atrodas 100 kilometru uz ziemeļrietumiem no Grieķijas galvaspilsētas Atēnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!