Foto: Arhīva foto
Atēnās 103 gadu vecumā sestdien miris pēdējais dzīvais 1967. gada valsts apvērsuma rīkotājs Stilianos Patakos (attēlā centrā), vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

1967. gada 21. aprīļa pučs kļuva par sākumu septiņus gadus ilgai militāristu huntas valdīšanai, kas ieguvusi apzīmējumu "melno pulkvežu" diktatūra.

Patakos bija apvērsuma līdera Georgiosa Papadopolosa, kurš sevi iecēla par premjeru, labā roka. Trešais ietekmīgākais sazvērnieks Nikolaos Makarezos ieņēma huntas vicepriekšsēdētāja amatu.

1973. gadā Papadopolosu gāza ģenerālis Dimitrios Ianidis, kurš pats varu zaudēja pēc neveiksmīga mēģinājuma anektēt Kipru. Tas noveda pie Turcijas iebrukuma salā un starptautiski neatzītās Ziemeļkipras Republikas izveidošanas.

Pēc vēlēšanu sarīkošanas un demokrātijas atjaunošanas 1974. gadā diktatūras vadoņiem piesprieda nāvessodu, ko aizvietoja ar mūža ieslodzījumu. Papadopolos mira 1999. gada, Makarezos 2009, bet Ianidis 2010. gadā.

Patakosu vājās veselības dēļ 1990. gadā no cietuma atbrīvoja. Pēdējos dzīves gados sniegtās intervijās bijušais "melnais pulkvedis" neizrādīja nožēlu par varas sagrābšanu, uzsver BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!