Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas arodbiedrības ceturtdien paziņoja, ka 3.decembrī notiks mēneša laikā otrais ģenerālstreiks pret plānoto pensiju reformu.

"Konfederācijas izpildkomiteja ir nolēmusi 3.decembrī izsludināt 24 stundu streiku, jo notiek mēģinājums izjaukt sociālās drošības sistēmu," paziņoja arodbiedrība GSEE.

Iepriekšējais ģenerālstreiks pret taupības pasākumiem Grieķijā notika 12.novembrī, un tā laikā vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku piedalījās demonstrācijā Atēnās. Starp policiju un jauniešiem kapucēs, kas bojāja sabiedrisko īpašumu, izcēlās sadursmes.

Grieķija jūlijā pieņēma trīs gadu 86 miljardu eiro starptautisko glābšanas aizdevumu, kas to paglāba no maksātnespējas un haotiskas aiziešanas no eiro zonas. Tomēr apmaiņā pret aizdevumu Grieķija piekrita stingriem taupības pasākumiem.

Kopš aizdevuma vienošanās pieņemšanas Grieķija ir veikusi vairākas nepopulāras reformas. Bez nodokļu palielinājuma, kas jau ir pieņemts, Grieķija cita starpā ir solījusi grozīt nestabilo pensiju sistēmu, kurai pašreizējā veidolā draud nenovēršams sabrukums.

Darba ministrija izstrādā jaunu sistēmu, kurā, kā tiek neoficiāli vēstīts, valsts garantētā pensija tiks samazināta uz pusi - līdz minimums 384 eiro mēnesī -, bet pārējais būs atkarīgs no personas ienākumiem un sociālās apdrošināšanas maksājumu perioda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!