Foto: AP/Scanpix

Grieķija vēlas izsniegt identifikācijas kartes un skaidru naudu tūkstošiem patvēruma meklētāju, kas atrodas tās teritorijā, trešdien paziņojis Grieķijas migrācijas ministrs Jannis Muzals.

"Līdz aprīlim mēs domājam reģistrēt visus bēgļus un migrantus Grieķijā (..), nometnēs, hoteļos un dzīvokļos, un izsniegt viņiem identifikācijas kartes," preses konferencē paziņoja Muzals, piebilstot, ka tas atspoguļos viņu tiesisko statusu.

Līdz martam valdība plāno arī izsniegt migrantu ģimenēm skaidru naudu - līdz 400 eiro mēnesī.

"Mēs vēlamies uzlabot viņu dzīves standartu un sniegt viņiem zināmu autonomiju," norādīja ministrs.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Grieķijā atrodas vairāk nekā 60 000 patvēruma meklētāju, galvenokārt sīrieši. Lielākā daļa izvietoti 34 nometnēs, kuras tiek uzturētas ar Eiropas Savienības (ES) finansējuma palīdzību un atbalstu no ANO Bēgļu aģentūras, Sarkanā Krusta un citām organizācijām.

Muzals nepaskaidroja, kā taupības pasākumu nomocītā Grieķija gatavojas finansēt šo ieceri, bet līdz šim Atēnas paļāvušās uz ES palīdzību šādos jautājumos.

Eiropas Komisija (EK) 8. decembrī rekomendēja ES dalībvalstīm no nākamā gada marta atsākt patvēruma meklētāju sūtīšanu atpakaļ uz Grieķiju.

Brisele norādīja, ka tas ir būtisks solis, lai atjaunotu ES migrācijas politiku un Šengenas zonas stabilitāti.

Muzals savukārt uzskata, ka tā būs veco kļūdu atkārtošana, jo radīs pārmērīgu slogu uz valstīm, kuras patvēruma meklētāji sasniedz pirmās, kā piemēram, Grieķiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!