Foto: AP/Scanpix

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs piektdien atzinis, ka nelegālo imigrantu milzīgais pieplūdums ir pārslogojis robežkontroles dienestus, bet uzsvēra, ka tagad visi imigranti tiek pienācīgi dokumentēti.

Eiropas Komisija (EK) šonedēļ sāka tiesisku procesu pret Horvātiju, Grieķiju un Itāliju par Eiropas Savienības (ES) noteikumu neievērošanu, kas pieprasa noņemt pirkstu nospiedumus visiem imigrantiem, kas ierodas ES caur to teritoriju, un fiksēt tos "Eurodac" datubāzē.

Grieķijā šogad ieradušies vairāk nekā 750 000 nelegālo imigrantu.

Ciprs likumdevējiem atzina, ka valdību sākotnēji pārsteidzis lielais imigrantu skaits, bet "kopš septembra nav bijis neviena iebraucēja, kurš nav reģistrēts".

Tomēr premjers norādīja, ka aprīkojuma trūkuma dēļ pirkstu nospiedumu noņemšana un reģistrēšana datubāzē "Eurodac" aizņem vairākas stundas.

Iebraucēju reģistrēšana datubāzē palīdz drošības uzturēšanā, jo valstu policijas spēki un Eiropols, veicot kriminālizmeklēšanu, var salīdzināt pirkstu nospiedumus ar tiem, kas ir "Eurodac".

Ciprs paziņoja, ka Eiropas valstīm vajadzētu vairāk palīdzēt Grieķijai ar aprīkojumu.

Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka no 100 pieprasītajām pirkstu nospiedumu noņemšanas ierīcēm piegādātas tikai 39.

Vieglums, ar kādu nelegālie imigranti var iekļūt Eiropā neidentificēti, piesaistījis sabiedrības uzmanību pēc Parīzes teroraktiem, kuru sarīkotāju vidū bija personas, kas ieradās Eiropā caur Grieķiju, izliekoties par bēgļiem.

Grieķija ceturtdien paziņoja, ka grasās deportēt tā dēvētos ekonomiskos imigrantus, kuri iestrēguši uz robežas ar Maķedoniju.

Sekojot Slovēnijas, Horvātijas un Serbijas piemēram, Maķedonija 20.novembrī apturēja tā dēvēto ekonomisko imigrantu ielaišanu valstī.

Kopš tā laika robežu šķērsot atļauts tikai Sīrijas, Irākas un Afganistānas pilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!