Foto: RIA Novosti/Scanpix

Čečenijas galvaspilsētā Groznijā sestdien vakarā aizdedzināts Komitejas pret spīdzināšanu vietējās organizācijas - Brīvās mobilās grupas - birojs, vēsta tīmekļa izdevums "Mediazona".

Vēl sestdien no rīta organizācijas aktīvistiem draudējuši bruņoti cilvēki maskās. Kas dedzinājis biroju, šobrīd noskaidrot nav izdevies.

Decembra sākumā Kremļa atbalstītais Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs paziņoja, ka turpmāk par kaujinieku aktivitātēm atbildīgi būs viņu radinieki. Ar šādu paziņojumu viņš nāca klajā dienu pēc tam, kad sadursmēs Groznijā dzīvību bija zaudējuši 14 policijas darbinieki.

Dažas dienas pēc Kadirova paziņojuma pagaidām neidentificēti cilvēki maskās sāka dedzināt kaujinieku radu mājas.

Vairāki cilvēktiesību aktīvisti, arī Komitejas pret spīdzināšanu vadītājs Igors Kaļapins, pauduši kritiku Čečenijā notiekošajam, norādot, ka Kadirova vārdi ir pretrunā ar Krievijas likumdošanu.

Kaļapins vērsies Izmeklēšanas komitejā ar lūgumu pārbaudīt Kadirova izteikumus.

Krievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Memoriāls" ceturtdien paziņoja, ka no 6. līdz 9.decembrim Čečenijā nodedzinātas vismaz astoņas nemiernieku radinieku mājas. Četras mājas piederējušas 4.decembra sadursmēs Groznijā nogalināto nemiernieku radiem.

Pēc nesenajām Groznijas sadursmēm Kadirovs paziņoja: "Pienācis gals laikam, kad runāja, ka vecāki neatbild par meitu un dēlu darbiem."

"Ja kaujinieks Čečenijā nogalina policijas darbinieku vai kādu citu cilvēku, kaujinieka ģimene tiks nekavējoties izraidīta aiz Čečenijas robežām bez tiesībām atgriezties, bet māja tiks nojaukta līdz pamatiem," sacīja Kremļa atbalstītais līderis.

Cilvēktiesību aktīvisti ceturtdien preses konferencē Maskavā nosodīja Kadirova aicinājumus uzbrukt nemiernieku radiem.

"Čečenijā nedarbojas Krievijas konstitūcija. Tur ir viens likums - Ramzana kārtība," preses konferencē sacīja Pilsoniskā atbalsta komitejas priekšsēdētāja Svetlana Gannuškina.

"Viņi dedzina pat to radinieku mājas, kuri nav uzturējuši kontaktus ar tiem, kas pievienojušies nemiernieku kustībai," sacīja Čerkasovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!