Topošām māmiņām ir daudz lielāks risks saslimt ar malāriju nekā citām sievietēm, jo viņas odiem šķiet pievilcīgākas, atsaucoties uz zinātniekiem, ziņo "Reuters".
Grūtniecēm bieži vien ir īpaša aura, kas odiem šķiet neatvairāma.

Darhemas universitātes zinātnieki Anglijas ziemeļos un Gambijas Medicīnisko pētījumu padome pētīja šo fenomenu un konstatēja, ka sievietēm, kuras gaida bērnu, odi kož divas reizes biežāk nekā parastām sievietēm.

Zinātnieki uzskata, ka insektus pievilina grūtniecības laikā pastiprināta īpašu ķīmisku vielu izstrādāšanās. "Sieviete stāvoklī izelpo vairāk gaisa un tajā ir visāda veida pievilinošas ķīmiskas vielas, ko malārijas odi varētu izmantot, lai sajustu cilvēku," malārijas eksperts doktors Stīvs Lindsejs skaidroja aģentūrai "Reuters".

Grūtnieču ķermeņa temperatūra arī ir augstāka un viņas vairāk svīst, radot piemērotu vidi dabiskajām ādas baktērijām un izplatot smaržu, kas piesaista odus, viņš piebilda.

Katru gadu no malārijas mirst apmēram 1,1 miljons cilvēku. Apmēram 90 procentos gadījumu tas notiek Āfrikā, divas trešdaļas ar malāriju mirušo ir bērni. Grūtniecēm malārija izraisa anēmiju, kā arī var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības, nedzīva bērna piedzimšanu un mazu mazuļa dzimšanas masu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!