Foto: Reuters/Scanpix

Gruzijas varas iestādes sestdien paziņoja, ka ir sākta izmeklēšana par plašsaziņas līdzekļos izskanējušo, ka bijušais prezidents Mihails Saakašvili plānoja valsts apvērsumu.

"Gruzijas pretizlūkošanas departaments ir sācis izmeklēšanu par sazvērestību, kuras mērķis bija gāzt valsts varas institūcijas un sagrābt varu," televīzijā pārraidītā paziņojumā sacīja Gruzijas slepenā dienesta vadītāja vietnieks Levans Izorija.

Viņš norādīja, ka izmeklēšana sākta pēc "izmeklēšanas darbībām" un plašsaziņas līdzekļos izskanējušā.

Izorija acīmredzot runāja par publikāciju mīklainā vietnē, kas tiek dēvēta par "Ukrainas "WikiLeaks" un tiek uzskatīts, ka tā ir reģistrēta Krievijā.

Vietne publicēja atšifrējumu sarunai, kas, kā tiek apgalvots, notika Stambulas lidostā starp Saakašvili un Gigu Bokeriju, kurš bija valsts drošības padomnieks laikā, kad Saakašvili bija Gruzijas prezidents. Viņi runājot par plāniem izraisīt masu protestus pret valdību.

Bokerija pasmējās par it kā sarunas atšifrējumu, sakot, ka tas ir "grotesks delīrijs", un pieļāva, ka to ir izdomājusi pašreizējā Gruzijas valdība.

"Tas parāda, ka pašreizējā valdība ir agonijā," viņš sacīja un piebilda, ka "tas viss būtu smieklīgi, bet diemžēl valdības darbības apdraud konstitucionālo kārtību Gruzijā".

Paziņojums izplatīts jūtīgā laikā, kad 4,5 miljonu cilvēku apdzīvotajā Kaukāza valstī valda liels saspīlējums saistībā ar kritiķu apgalvojumiem, ka valdība uzbrūk valstī galvenajam opozīcijas televīzijas kanālam "Rustavi 2 TV".

Gruzijā valdošā koalīcija "Gruzīnu sapnis" un galvenā opozīcijas partija "Vienotā nacionālā kustība" ir iesaistīta politiskā cīņā kopš 2012. gada, kad "Gruzīnu sapnis" uzvarēja Saakašvili partiju parlamenta vēlēšanās.

Premjerministrs Iraklijs Garibašvili ceturtdien nosauca "Vienoto nacionālo kustību" par "noziedzīgu organizāciju", kurai "nav tiesību palikt politikā".

Prezidents Giorgijs Margvelašvili kritizēja premjera izteikumus, norādot, ka tie "vairo saspīlējumu jau tā saspīlētā situācijā".

47 gadus vecais Saakašvili ir dzīvojis trimdā kopš Gruzijas varas iestādes pērn izdeva viņa aizturēšanas orderi saistībā ar apsūdzībām par varas ļaunprātīgu izmantošanu. Viņš uzstāj, ka apsūdzības ir politiski motivētas.

Maijā Ukrainas prezidents Petro Porošenko iecēla Saakašvili par stratēģiski nozīmīgā Odesas apgabala gubernatoru.

Gruzijā ir veikta izmeklēšana pret vairākiem Saakašvili augsta ranga sabiedrotajiem, un daži ir apcietināti, tādēļ ASV un Eiropas Savienība ir paudusi bažas par bijušā prezidenta un viņa tuvāko līdzgaitnieku politisku vajāšanu Gruzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!