Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Gruzijas 2004. gada Rožu revolūcijas pie varas nākot reformistu valdībai, vienas no pirmajām un redzamākajām reformām piedzīvoja policija. Iesīkstējušajā dienestā notika masveidīga darbinieku nomaiņa, moderna, pārsvarā burtiski caurspīdīgi stiklotu ēku būvniecība, kā arī gandrīz pilnībā tika likvidēta policijas piekoptā korupcijas prakse. Tomēr policija savu reiz spožo tēlu atkal ir sabojājusi, ziņo "Eurasia Net".

Lai gan sabiedrības uzticība policijai kritusies jau labu laiku, par iemeslu straujākam uzticamības zudumam esot vairāki skaļāki incidenti, tostarp populāra reperu dueta "Birzha Mafia" aizturēšana, kas pamatota ar apšaubāmiem narkotiku glabāšanas pārkāpumiem, un azerbaidžāņu žurnālista Agāņa Muhtarli skandalozā aizturēšana.

Salīdzinājumam, 2013. gada nogalē ar policijas darbu bija apmierināti ap 60% gruzīnu, tad šī gada pavasarī veiktā aptaujā šis rādītājs bija nokrities līdz 38% atzīmei. Vienlaikus par policijas darbu izteikti neapmierināto skaits no mazāk nekā 10% pacēlies līdz 14%.

Reperu dueta aizturēšanas gadījumu sabiedrībā vērtē kā policistu atriebību mūziķiem. Viens no viņiem Mihels Mgaloblišvili paziņoja, ka policisti šķietami atraduši pie viņiem ekstazī tabletes, lai tādējādi atriebtos, ka duo savā klipā policistus attēlo piesietus pie saites.

Gruzijā kopš padomju gadiem tiesībsargus slengā negatīvi mēdz dēvēt par "suņiem". Līdz ar reformām pēdējo desmit gadu laikā slenga vārds sabiedrībā lietots aizvien retāk, bet tiek uzskatīts, ka reperi to tagad no jauna ieviesuši ikdienas leksikā.

Aizturēto mūziķu aizstāvībai 10. jūnijā galvaspilsētā izvērtās plaši protesti, atsaucot atmiņā 90. gadu sākumā bieži piedzīvotās sadursmes starp policiju un ielu jaunatni, kuru dēvēja par "birzha". Tolaik bijis izplatīti jauniešus arestēt, piedēvēt viņiem narkotiku glabāšanu vai lietošanu. Veiksmīgākajiem vecāki varēja palīdzēt, sazinoties ar "pareizajiem cilvēkiem" policijā, bet citiem vajadzēja izpirkties ar kukuļiem.

Lai gan korupcija patlaban Gruzijas policijā tiek uzskatīta par izskaustu, aizdomas par narkotiku turēšanas nepatiesu piedēvēšanu, lai manipulētu, satraukušas sabiedrību.

Plašu neapmierinātību izraisīja arī mīklainā azerbaidžāņu disidenta un žurnālista aizturēšana Tbilisi centrā uz ielas gaišā dienas laikā. Īsi pēc incidenta viņš jau parādījās kaimiņvalsts Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku cietumā .

Savukārt pērn policija nespējot apturēt uzbrukumu opozīcijā esošās "Vienotās Nacionālās kustības" pasākumam, radot aizdomas par politisko ietekmi policijas darbā. Attaisnošanās vietā valsts vadošā partija "Gruzijas sapnis" paziņoja, ka, esot pie varas, arī "Vienotā Nacionālā kustība" izmantojusi policiju opozīcijas apspiešanai, norāda "Eurasia Net".

Administratīvo reformu konsultants Jaba Devdariani medijam atgādina, ka tieši policijas vardarbības pieaugums, kā arī brutāla izturēšanās pret cietumniekiem bijuši viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ "Vienotā Nacionālā kustība" zaudēja vairākuma 2012. gada vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!