Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirms aptuveni sešiem gadiem atklāto Gruzijas parlamenta ēku varētu pamest jau pēc šoruden gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, atsaucoties uz darbinieku teikto, raksta "Eurasia Net".

Nu jau bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili savulaik solīja, ka Kutaisi kļūs par Gruzijas "otru galvaspilsētu". Lai to panāktu, kā viens no primārajiem uzdevumiem bija valsts pārvaldes daļēja pārcelšana uz pilsētu, kas simboliski notika 2012. gada pavasarī, Kutaisi nomalē atklājot jauno Gruzijas parlamenta ēku.

Saakašvili grandiozais plāns Tbilisi jūtamo valsts ekonomisko izaugsmi izlīdzināt pa vairākiem reģionālajiem centriem gan līdz galam nepiepildījās. Aptuveni pusgadu pēc nepilnus 200 miljonus eiro izmaksājušās ēkas atklāšanas viņa partija zaudēja varu, bet jaunā politiskās kustības "Gruzijas sapņa" veidotā valdība par šo ideju neiedegās.

Parlamenta darba uzsākšana Kutaisi tautā par "burbuli" iesauktajā ēkā notika tikai daļēji – katru otro nedēļu parlaments strādā Kutaisi, bet komiteju sapulces turpina notikt galvaspilsētā. Līdz ar to jaunieši, kuri savu darbu vēlas saistīt ar politiku vai valsts pārvaldi, joprojām dodas uz Tbilisi. Tādējādi nepiepildījās parlamenta pārcelšanas plāna galvenie mērķi – Kutaisi tā arī nepiesaistīja jaunos ekspertus, deputātu palīgus un lobētājus, neiedzīvinot nekustamo īpašumu un pakalpojumu nozari pilsētā.

Savukārt pērn no konstitūcijas dzēstais teikums, ka Gruzijas parlamentam jāatrodas Kutaisi, visticamāk, novedīs pie Saakašvili "otrās galvaspilsētas" plāna pilnīgas izbeigšanas. Tiesa, ne diskutējot par konstitūcijas izmaiņām iepriekš, ne patlaban "Gruzijas sapņa" pārstāvji iespējamo parlamenta pārcelšanu nekomentē. Tas varētu būt skaidrojams ar Kutaisi iedzīvotāju augsto atbalstu partijai, kuru tā nevēlas zaudēt pirms oktobrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Parlamenta zaudēšana vēl smagāk iedragātu Kutaisi tēlu un pievilcību pēc tam, kad jau pēc iedzīvotāju skaita un ekonomiskās aktivitātes to pārspējusi un faktiski par otru lielāko pilsētu kļuvusi Melnās jūras piekrastes pilsēta Batumi.

"Eurasia Net" norāda, ka parlamenta aiziešana no pilsētas varētu sakrist ar vēl kādu vietējai ekonomikai un pilsētas izaugsmei smagu triecienu. Valdība plāno galveno valsts dzelzceļa līniju starp Tbilisi un Batumi pārvietot, paredzot jaunas stacijas izbūvi Kutaisi lidostā. Tas ļautu tūristiem, kuri šeit ierodas ar dažādām pārsvarā lētajām aviosabiedrībām, tūlītēji doties uz galvaspilsētu vai Melnās jūras piekrasti. Savukārt Kutaisi, visticamāk, šos tūristus zaudētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!