Gvatemalas prezidents Džimijs Moraless svētdien paziņojis, ka viņa vadītā valsts pārcels vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi, kļūstot par pirmo valsti, kas seko ASV prezidenta Donalda Trampa rādītajam piemēram.

Prezidents savā kontā sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja, ka pēc sarunām ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu uzdevis Gvatemalas Ārlietu ministrijai pārcelt vēstniecību uz Jeruzalemi.

Nevienas valsts vēstniecība Jeruzalemē neatrodas, lai arī Čehija ir paziņojusi, ka apsver šādu iespēju.

Tramps ir uzdevis Valsts departamentam pārcelt vēstniecību, tomēr nav zināms, kad tas notiks. Arī Moraless konkrētu datumu neatklāja.

Jau vēstīts, ka ANO Ģenerāla asambleja ceturtdien ārkārtas sēdē ar 128 balsīm pret deviņām pieņēma rezolūciju, ar kuru noraidīts Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu. Gvatemala bija viena no nedaudzajām valstīm, kas atbalstīja ASV pozīciju.

ASV pirmdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai Jeruzalemes jautājumā, kurā visām valstīm pausts aicinājums atturēties no vēstniecību atvēršanas Jeruzalemē.

Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcelt tur ASV vēstniecību Izraēlā izpelnījies plašu kritiku un izraisījis protestus islāma pasaulē.

Rietumu līderi uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šī lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem.

Protesta akcijas pret šo lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, kā arī Ēģiptē, Jordānijā, Libānā, Malaizijā, Indonēzijā, citās musulmaņu valstīs un reģiono

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!