Austrijas galēji labējās Brīvības partijas līderis Jērgs Haiders pirmdien oficiāli atkāpās no partijas vadītāja amata, kurā viņš ir bijis 14 gadus, pēc vairākus mēnešus ilgušajiem starptautiskajiem un pašmāju protestiem pret partijas iekļaušanu valdības sastāvā.
Partijas vadītāja amatā ar izteiktu pārsvaru - 91 procentu balsīm - tika ievēlēta vicekanclere Suzanna Rīsa-Pasere. Haiders paziņoja par atkāpšanos jau februārī. taču oficiālā partijas vadītāju nomaiņa notika tikai partijas kongresā pirmdien Karintijas federālās zemes galvaspilsētā Klāgenfurtē. Haiders ir Karintijas gubernators.

Pusotru stundu garā runā kongresā Haiders aicināja partijai būt vienotai Rīsas - Paseres vadībā.

"Tam ir jābūt mūsu mērķim - strādāt nākotnē tik smagi, lai nākamajās vēlēšanās nebūtu nekādas novirzīšanās pa kreisi," Haiders paziņoja 690 kongresa delegātiem.

Viņš arī lūdza saprast, ka viņa lēmums atkāpties no partijas vadītāja amata bija nepieciešams, paskaidrojot, ka valdībā iekļautajiem Brīvības partijas biedriem vairs nebija iespējams turpmāk darboties ministru kabinetā, ja "turpinās aizdomas par to, ka viņi vienkārši ir marionetes, kuras vada Karintijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!