Foto: AFP/Scanpix
Hakeru grupas "Anonymous" aktīvisti publiskojuši internetā tūkstošiem amerikāņu un britu militāristu, izlūkošanas darbinieku, policistu, kā arī NATO padomnieku un politiķu e-pasta adreses un paroles, pirmdien ziņo ārvalstu masu mediji. Tostarp atklātībā nonākusi arī bijušā ASV valsts sekretāra Henrija Kisindžera un prezidenta Džordža Buša-vecākā laiku ASV viceprezidenta Dena Kveila personiskā informācija.

Pagājušā gada beigās "Anonymous" hakeri uzlauza ASV analītisko pētījumu kompānijas "Stratfor" (Strategic Forecasting) mājas lapu. Šo kompāniju amerikāņu mediji reizēm dēvē par "ēnu CIP". Šādi hakeri ieguva piekļuvi 850 "Stratfor" pasūtītāju datu bāzei un 75 tūkstošu centra abonentu kredītkaršu informācijai un e-pasta datiem.

Hakeru Internetā publiskotie dati satur konfidenciālas ziņas par 221 Lielbritānijas aizsardzības ministrijas pārstāvi un 242 NATO darbiniekiem. Tāpat publiskotas ziņas par britu premjeram pakļautās Apvienotās izmeklēšanas organizācijas, Iekšlietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, policijas un Ministru Kabineta sekretariāta darbiniekiem.

Nopludināti arī 19 tūkstoši ASV militāristu e-pasta adrešu, 173 no tiem dien Afganistānā, bet 170 – Irākā.

Grupējums "Anonymous" kļuva pazīstams 2010.gada nogalē, kad tā dalībnieki sarīkoja vairākus uzbrukumus kompānijām un iestādēm, kas iebilda pret skandalozās interneta vietnes "Wikileaks" darbību. Grupējums iestājas par informācijas izplatīšanas un vārda brīvību Internetā.

"Stratfor" mājas lapa pēc uzbrukuma tika slēgta un notiek incidenta izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!