Foto: stock.xchng

Heroīna patēriņš Eiropā mazinās, taču jaunus riskus rada pieaugošā sintētisko narkotiku, jauno psihoaktīvo vielu jeb "legālo narkotiku" un medikamentu ļaunprātīga izmantošana, teikts Eiropas Savienības (ES) narkotiku apkarošanas aģentūras (EMCDDA) jaunākajā ziņojumā par narkotiku izplatību Eiropas tirgū.

Eiropas narkotiku problēma kļūst aizvien sarežģītāka, radot jaunus izaicinājumus, kas rada bažas par sabiedrības veselību. Novērojamas vairākas pozitīvas tendences attiecībā uz izplatītākajām narkotikām, taču situāciju ietekmē jauni draudi, kurus rada sintētiskās narkotikas, tostarp stimulanti, jaunās psihoaktīvās vielas jeb "legālās narkotikas" un medikamenti, kas kļūst aizvien populārāki mainīgajā Eiropas narkotiku tirgū, teikts ziņojumā.

"Bažas rada fakts, ka Eiropā pašlaik lietotās narkotikas lietotāju veselībai var būt daudz bīstamākas nekā agrākās populārās apreibinošās vielas," norādīja Eiropas iekšlietu komisāre Sesīlija Malstrēma.

"Eiropas tiesībaizsardzības iestādes aizvien biežāk saskaras ar faktu, ka mazas, viegli transportējamas paciņas ar šķietami nekaitīgiem pulverīšiem var saturēt vairākus tūkstošus individuālu devu," sacīja komisāre.

EMCDDA sniedz būtisku priekšstatu par Eiropas jaunajām narkotiku problēmām, taču šī informācija tagad ir jāiestrādā tiesībaizsardzības, profilakses un ārstniecības pasākumos, sacīja Malstrēma.

EMCDDA direktors Volfgangs Gecs norāda, ka atsevišķās jomās panākts progress, bet situācija ES valstīs ir dažāda.

"Skatot kopainu, mēs redzam, ka ir panākts progress saistībā ar atsevišķiem Eiropā iepriekš ļoti būtiskiem veselības politikas uzdevumiem. Tomēr Eiropas perspektīva var atstāt nepamanītas dažas nozīmīgas nacionālas atšķirības. Mūsu jaunākie dati atklāj to, cik krasa ir atšķirība starp vispārējām pozitīvajām ES tendencēm attiecībā uz nāves gadījumiem, kas saistīti ar pārdozēšanu, kā arī HIV infekcijām, kas saistītas ar narkotiku lietošanu, un, piemēram, satraucošajām tendencēm atsevišķās dalībvalstīs," skaidroja Gecs.

Lai gan pasaules mērogā heroīna ražošanas līmenis joprojām ir augsts, jaunākie dati par ārstniecības pieprasījumiem un konfiskācijas gadījumiem Eiropā norāda uz lejupejošu tendenci šīs narkotiskās vielas lietošanā un pieejamībā.

Narkotiku lietošana ir viens no galvenajiem jauniešu mirstības cēloņiem Eiropā, gan tiešā veidā pārdozējot, gan netieši - no narkotiku lietošanas dēļ iegūtām slimībām un ar to saistītiem nelaimes gadījumiem, vardarbību un pašnāvībām. Lai arī kopējā tendence Eiropā ir pozitīva, atsevišķās valstīs joprojām ir liels skaits ar pārdozēšanu saistītu nāves gadījumu vai tas pat palielinās.

Saskaņā ar aplēsēm vidējais pārdozēšanas izraisītas mirstības rādītājs Eiropā varētu būt 17 nāves gadījumi uz vienu miljonu iedzīvotāju 15-64 gadu vecumā, taču ar iespējamām būtiskām atšķirībām atkarībā no valsts. Augstākais rādītājs ir Igaunijai - 191 gadījums uz miljonu un Norvēģijai - 76 gadījumi uz miljonu, kam seko Īrija - 70 gadījumi uz miljonu, Zviedrija - 63 gadījumi uz miljonu un Somija - 58 gadījumi uz miljonu. Latvijā vidējais pārdozēšanas gadījumu skaits ir 12 gadījumi uz miljonu iedzīvotāju, bet Lietuvā - 35 gadījumi uz miljonu.

Lai arī heroīns joprojām ir saistīts ar daudziem letāliem pārdozēšanas gadījumiem, ar šo narkotiku saistīto nāves gadījumu skaits kopumā samazinās, taču sintētiskie opioīdi dažās valstīs joprojām ir nāves gadījumu iemesls. Igaunijā 2012.gadā strauji palielinājās (par 38 %) letālu pārdozēšanas gadījumu skaits, un lielākajā daļā gadījumu tika konstatēta fentanila un tā atvasinājumu klātbūtne.

Pēdējo desmit gadu laikā Eiropas Savienībā ir panākti lieli uzlabojumi saistībā ar HIV infekciju kontrolēšanu narkotikas injicējošo personu vidū - tie ietver plašākus profilakses, ārstēšanas un kaitējuma mazināšanas pasākumus.

Tomēr jaunākie fakti liecina, ka tendences atsevišķās valstīs negatīvi ietekmē jaunu HIV diagnožu skaita samazinājumu Eiropā ilgtermiņā. "HIV uzliesmojumi narkotiku lietotāju vidū Grieķijā un Rumānijā, kā arī pašreizējās problēmas konkrētās Baltijas valstīs ir apstādinājuši Eiropas progresu jaunu ar narkotikām saistītu HIV infekciju skaita samazināšanā," teikts ziņojumā.

Kokaīns joprojām ir visbiežāk lietotā nelegālā stimulējošā narkotika Eiropā, lai gan lielākā daļa lietotāju atrodas nelielā skaitā ES rietumu valstu.

Amfetamīnu un metamfetamīnu lietošana Eiropā kopumā joprojām ir zemākā līmenī nekā kokaīna lietošana. No šīm divām vielām visbiežāk tiek lietots amfetamīns, taču pieaug bažas par metamfetamīna pieejamību un lietošanu Eiropā.

EMCDDA ziņojumā arī vēsta uzmanību uz jauno psihoaktīvo vielu jeb "legālo narkotiku" skaita, veidu un pieejamības paplašināšanos Eiropā. Pēdējo četru gadu laikā konstatētas gandrīz 250 jaunas vielas, kas palielina aģentūras uzraudzīto jauno vielu skaitu jau līdz vairāk nekā 350 vielām.

Jaunās psihoaktīvās vielas, kas netiek kontrolētas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, tirgū bieži tiek pārdotas kā "nereglamentētas apreibinošās vielas" un ražotas ar nolūku imitēt kontrolēto narkotiku efektu. Ātrums, ar kādu nesen kontrolētās narkotikas tiek aizstātas ar jaunām vielām, ir sekmējis dažādu novatorisku tiesisku atbildes pasākumu veikšanu visā Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!