Foto: AFP/Scanpix
Šiītu radikālais islāmistu grupējums "Hezbollah" aicina turpināt protestus Libānā pret musulmaņu sašutumu izraisījušo filmu "Innocence of Muslims", vēsta raidsabiedrība BBC.

Pasaulei ir jāzina, ka "musulmaņi neklusēs par šo gadījumu", paziņoja "Hezbollah" Libānas atzara vadītājs Hasans Našralahs. Libānieši tiek aicināti protestēt vairākas dienas šajā nedēļā, bet pirmā demonstrācija paredzēta pirmdienas pēcpusdienā Beirūtas dienvidu priekšpilsētā, kas ir "Hezbollah" galvenā mītnes vieta.

Našralahs filmu nosauca par bīstamāko apvainojumu islāmam, daudz ļaunāku par 2005. gadā Dānijas laikrakstā publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām. "Hezbollah" līderis esot gaidījis, kamēr beigsies Romas pāvesta Benedikta XVI trīs dienu ilgā vizīte Libānā, pirms runāt par filmu.

"Tie, kas būtu jāsauc pie atbildības, jāsoda, jāvajā un jāboikotē ir tie, kas tieši atbildīgi par šo filmu un tie, kas stāv aiz viņiem, un tie, kas atbalsta un aizsargā viņus, pirmkārt, Amerikas Savienotās Valstis," paziņoja Našralahs.

Arābu un islāma valstu valdībām būtu jāvirza starptautiski likumi, kas aizliedz islāma un citu reliģiju apvainošanu, norādīja Libānas "Hezbollah" līderis.

Plašie protesti pret filmu "Innocence of Muslims" daudzās arābu un musulmaņu valstīs sākās jau 11. septembrī. Libānā visplašākie protesti notika Tripolē.

Pirmdien protesti notika Afganistānas galvaspilsētā Kabulā, daži demonstranti esot bijuši bruņoti. Svētdien protestos Pakistānas pilsētā Karāči gājis bojā viens cilvēks. Nelielas demonstrācijas pie ASV vēstniecībām notikušas arī Eiropā - Kopenhāgenā un Amsterdamā, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka protesti daudzās arābu valstīs sākušies pēc tam, kad 11. septembrī medijos parādījās ziņas par īsfilmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"), kuras saturs aizvainojis daudzus islāmticīgos.

Notikumi kļuva traģiski, kad otrdien vakarā demonstrācijas aizsegā, bruņotiem kaujiniekiem uzbrūkot ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī, gāja bojā ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss un vēl trīs amerikāņu diplomāti.

Turpmākās dienas protesti turpinājās vairākās valstīs. Ceturtdien demonstrantiem uz brīdi izdevies iekļūt ASV vēstniecības kompleksā Jemenas galvaspilsētā Sanā. Protesti notika arī Irānā, Ēģiptē, Libānā, Kuveitā un Bangladešā. Piektdien saniknotie protestētāji uzbrukuši Lielbritānijas un Vācijas vēstniecībām Sudānas galvaspilsētā Hartūmā.

Skandalozo filmu nosodīja gan ASV amatpersonas, gan ANO ģenerālsekretārs.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"), ir veidojis 55 gadus vecs amerikānis Nakula Beslijs Nakula, kas Kalifornijas dienvidos ir nekustamo īpašumu attīstītājs un pieder koptu kristiešu kopienai. Viņš laikrakstam "Wall Street Journal" teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā ir pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija. Nakulam 2010.gadā par bankas apkrāpšanu piespriests gada un deviņu mēnešu cietumsods, taču viņš atbrīvots pirms termiņa. Pašlaik ASV policija izmeklē, vai Nakula nav pārkāpis pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumus, kas viņam piecus gadus aizliedz izmantot datorus vai internetu.

Filmā "Innocence of Muslims" aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis.Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāra daudzus cilvēkus arābu pasaulē.Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu. Filmas režisors ir Alans Robertss, kurš ir bijis režisors pornofilmām, bet filmu producējusi Kalifornijā bāzētā kristiešu bezpeļņas organizācija "Media For Christ". Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džonss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Laikraksts "Los Angeles Times" svētdien vēstīja, ka trīs filmas veidotāji - scenārija autors Stīvs Kleins, filmu producējušās kristiešu bezpeļņas organizācijas "Media for Christ" vadītājs Džozefs Nasralla un filmas uzņemšanas galvenais organizators Nakula Beslijs Nakula - ir iedvesmojušies no 77 gadus vecā Kalifornijas koptu sludinātāja Zakarijas Botrosa, kurš saviem sekotājiem māca, ka pravietis Muhameds esot bijis nekrofils, homoseksuālis un pedofils.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone nosodīja filmu kā "pretīgu un peļamu", uzsverot, ka "ASV valdībai nav nekādas saistības ar šo video". Nosodījumu pauda arī Baltais nams un Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns, kas norādīja, ka tā apzināti ir veidota fanātisma musināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!