Polijā arvien biežāk var novērot Krievijas izmantotās hibrīdkara tehnikas, kādas tā izmanto Austrumukrainā, medijam "Newsweek" norādījis Polijas ģenerālis Staņislavs Koziejs.

Polijas ģenerālis un Polijas Nacionālās drošības biroja vadītājs ir uztraucies, ka Krievija varētu tikai palielināt izmantoto hibrīdkara tehniku skaitu Polijā, kas varētu novest pie līdzīgas situācijas kā Austrumukrainā. Viņaprāt, Krievija neizmantos tiešu militāru agresiju pret Poliju, bet tā vietā turpinās izmantot propagandu. Tieša militāra agresija varētu tikai izprovocēt NATO.

"Krieviem tiek rādīts negatīvs Polijas tēls," skaidroja Koziejs. Piemēram, pirms dažām dienām nākuši klajā Krievijas dokumenti par Krimas aneksiju, kuros rakstīts, ka Polija it kā ir stiprinājusi Maidanu, apmācot Ukrainas cīnītājus. Tādējādi Polija tiek nostādīta pret Krieviju. Krievijas medijos tiek tiražēts tēls, ka Polija ir valsts, kas atbalsta to Ukrainas daļu, kas, Krievijasprāt, ir nacisti un fašisti, jo viņi it kā iestājas pret krieviski runājošo tiesībām. 

Polijas ģenerālis norādīja, ka Polijā ar katru dienu pieaug ne tikai propagandas apmēri, bet arī sabotāžas un valdības gāšanas risks.

Polijas ģenerālis arī noraizējies par spiegošanas skandāliem, piemēram, 2014.gada oktobrī uz aizdomu pamata par spiegošanu Krievijas labā aizturēja Polijas armijas virsnieku un kādu juristu no Krievijas.

Līdz ar pasaulē valdošo spriedzi arī Polija ir apņēmusies vairāk līdzekļu veltīt valsts aizsardzībai, Polija apņēmusies līdz 2016.gadam tērēt 2% no IKP aizsardzībai.

Jau vēstīts, ka Polijā uz politiskās skatuves raujas jauna prokrieviska partija "Zmiana", kas šogad vēlēšanās varētu saņemt 12% atbalstu no vēlētājiem.

"Zmiana" līderis Mateušs Piskorksis ne tikai noliedz Krievijas agresiju Ukrainā, bet arī atbalsta prokrieviskos separātistus un uzskata, ka Krimas tā sauktais referendums, ko ES un ANO uzskata par nelikumīgu, bijis taisnīgs un likumīgs. Viņaprāt, līdzšinējā Polijas valdība ir "uzbrūkoša" un vērsta pret Krievijas politiku.

Kā ziņots, partija "Zmiana" dibināta februāra beigās. Polijā tika aizliegts no Ukrainas iebraukt vairākiem Krievijas atbalstīto teroristu vadoņiem, kuri bija uzaicināti uz jaundibinātās prokrieviskās partijas "Zmiana" pirmo kongresu.

Uzaicināto vidū bija arī Aleksandrs Kofmans, kurš uzdodas par teroristu pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas "ārlietu ministru".

Partijas kongresā Piskorskis paziņoja, ka teroristi Ukrainā cīnoties pret "fašistisko režīmu".

Piskorskis iepriekš darbojās partijā "Pašaizsardzība", kas savus ziedu laikus piedzīvoja no 2001. līdz 2007.gadam un no 2005. līdz 2007.gadam bija pārstāvēta valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!